2022-03-01
📍鮨一魂 𝗦𝘂𝘀𝗵𝗶 𝗜𝗸𝗸𝗼𝗻 (铜锣湾) 🪞镜粉注意!今次要介绍嘅系姜b同AK黎过既人气omakase呀呀呀!! ❤️ 鮨一魂位于香港铜锣湾皇冠假日酒店,入面有两个来自日本嘅米芝莲星级大厨,一定够哂正宗,而且佢地所有食材都由日本新鲜直送到港,质素绝对有保证!🇯🇵餐厅装修设计充满经典和风感觉,有传统嘅日式趟门,仲印有日本风画作,好有特色!今次食嘅套餐系梅,整体黎讲性价比几高!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️Ume Omakase ($1180)梅 Ume Omakase包括两款前菜、两款刺身、15件寿司、面豉汤、玉子烧同埋甜品。🥰 前菜嘅海螺味道清甜,接著嘅刺身寿司都好新鲜好吸引,👍值得一赞嘅系大厨会因应食材的口味和浓度去决定用赤醋饭还是白醋饭做配搭,令寿司整体味道平衡,不会被饭盖过刺身的鲜味。左口鱼加上左青柠汁后感觉好清新,鱼肉口感柔嫩。赤身卖相吸引,口感充满弹性,加上柚子皮后更开胃。金目鲷鲜甜味十足,口感肥而不腻。池鱼脂肪比例平均,色泽明丽,入口爽弹鲜甜。😍至于我最喜爱嘅拖罗当然冇令我失望,卖相光泽肥美,入口即溶,油脂丰富,超幸福!! 海胆都好鲜甜,而玉子烧好香甜软熟,面豉汤味道清香
𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️Ume Omakase ($1180)
梅 Ume Omakase包括两款前菜、两款刺身、15件寿司、面豉汤、玉子烧同埋甜品。🥰 前菜嘅海螺味道清甜,接著嘅刺身寿司都好新鲜好吸引,👍值得一赞嘅系大厨会因应食材的口味和浓度去决定用赤醋饭还是白醋饭做配搭,令寿司整体味道平衡,不会被饭盖过刺身的鲜味。左口鱼加上左青柠汁后感觉好清新,鱼肉口感柔嫩。赤身卖相吸引,口感充满弹性,加上柚子皮后更开胃。金目鲷鲜甜味十足,口感肥而不腻。池鱼脂肪比例平均,色泽明丽,入口爽弹鲜甜。😍至于我最喜爱嘅拖罗当然冇令我失望,卖相光泽肥美,入口即溶,油脂丰富,超幸福!! 海胆都好鲜甜,而玉子烧好香甜软熟,面豉汤味道清香,😋最后食埋甜品 - 绿茶雪糕配红豆蓉,超满足!! 🈵
𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍铜锣湾礼顿道8号香港铜锣湾皇冠假日酒店1楼
1/F, Crowne Plaza Hong Kong Causeway Bay, 8 Leighton Road, Causeway Bay, Hong Kong, Causeway Bay