2018-06-03
寻日经朋友带路下嚟到庙街食下呢间日式小店,朋友话佢出名一个双层爆丼,务必要嚟食下!小店坐位有限,主打2-4 人台,我见到好多客人都预先book左台,可想而知大家都系慕名而来!除左主打既刺身,寿司外,小店仲提供左其他如串烧,日式料理等菜式!小店主打刺身饭,精选左既食物相信都用相片印左喺餐牌上面!价钱都几经济实惠,怪唔之得都吸引咁多人嚟食!我今日就食朋友推介既双层爆丼,睇相已经觉得好吸引!落完order, 小店提供左面鼓汤俾我哋暖暖胃,味道都唔错,唔会太咸,仲有d豆腐粒喺入面!我同朋友今日叫左两个菜,先嚟系筑地寿司杯,用料十足,精选左几样唔同既刺身,再铺喺饭面上,感觉好似加大左既寿司咁! 其中拖罗碎 鲍鱼,海胆比较出色!海胆鲜甜,鲍鱼弹牙有咬口,拖罗碎都有少少肥肉,可以食到鱼肉既鲜甜味!而主角爆丼都跟住出场!卖相同餐厅真系几乎一模一样咁精致,成只小龙虾放到面前!而龙虾旁边仲有好多唔同款式刺身,例如三文鱼,鱿鱼,吞拿鱼等等!一次过可以食晒多款刺身,刺身底下除左饭外,仲有一层冷面,记得拎开上层刺身饭,先会发现中间有兜酸酸甜甜点冷面既汁,冷面烟韧,个面本身无咩味,点汁会比较好食!是次晚餐埋单4百
我今日就食朋友推介既双层爆丼,睇相已经觉得好吸引!
是次晚餐埋单4百几,以份量同质素计都算合理!人气爆丼确系出色!今次朋友真系无介绍错!