2023-10-19
📌 金饭馆 - 牛头角牛头角道323号地下J号舖🗓(19/10) 星期四 ⏰ 晚上7点左右 💈特式:最近见好多人推介呢间金饭馆炒饭,我本身亦系好钟意食炒饭嘅人,今日去开附近就特登去试一试佢。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅有十多款唔同炒饭,当中我最想试就系餐厅招牌虾头油炒饭同每日限量嘅即叫即炸椒盐猪扒饭,而家等我同大家讲下🔥🍚味道先。即叫即炸椒盐猪扒饭 $7️⃣8️⃣ - 本身想叫晒两款炒饭,但见到其他人碟饭原来份量好大,我得两个人,又想试埋小食,所以今次就试住呢个先。即叫即做,但都系5分钟左右就炒起,上台见到好震撼,碟饭成座山咁高,猪扒又多又厚身,除左视觉效果之外,成碟饭仲好香椒盐同蒜味,炒饭底够干身又唔油,成个炒饭我都觉得好高质素。沙嗲三宝 $4️⃣8️⃣ - 呢个三宝入面有猪皮/牛柏叶/鱿鱼,每样都有大约3~4件,亦好大件,本身呢三样野都系无乜味,要靠个酱汁提味,而佢地个沙嗲都做得唔错,香浓但系唔太辣。椒盐鸡软骨 $4️⃣8️⃣ - 椒盐鸡软骨份量都好多,都有十多粒,椒盐亦都落得好重手,d鸡软骨唔系细细粒𠮶只,系偏大大粒,脆口唔太油腻。☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛饮品 : 饮品就系一般茶餐
🗓(19/10) 星期四 ⏰ 晚上7点左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
即叫即炸椒盐猪扒饭
沙嗲三宝
椒盐鸡软骨
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 饮品就系一般茶餐厅嘅咖啡/奶茶/柠茶/柠水,仲有玻璃樽装汽水提供,种类就唔算多。
🍽环境:环境就系普通茶餐厅布局,但比较光猛,整洁程度就一般,餐厅大约有40个坐位,但亦唔算太迫夹。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:餐厅服务就正正常常,都系一段茶餐厅咁上下水准嘅服务,职员讲嘢大声但唔算冇礼貌。
💰💸价钱:餐厅嘅炒饭一般都系$6️⃣8️⃣ ~ $8️⃣8️⃣左右,如果当去间普通茶餐厅食个炒饭就唔算抵食,但佢地d招牌炒饭都做得几出色,尤其是隔篱枱食𠮶个虾头油炒饭真心好香,都叫做对得住个价钱。
🐲💬总结:我觉得如果同我一样都钟意食炒饭嘅朋友系可以一试。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍