2021-06-07
写呢篇食评嘅时候心情都几忐忑,因为自己都有私心…🙈 惊呢间小店太出名嘅时候,自己可能早几个月都未必订到位,但始终都认为要比呢间小店一个实力嘅肯定,所以最后写左呢篇食评比大家作一个参考😉~当晚我同前辈D先生一齐坐系店铺出面用餐。虽然呢间小店环境较细,但黎得都心知神川系主打食物质素。作为每个月至少会黎一次嘅熟客黎睇,食物质素相当有保证,师傅们对刺身熟成的技术十分熟练、其海鲜粥的汤底功力十分深厚、更遑论溏心濑尿虾的鲜甜啫喱状虾膏更是令人回味无穷🤤。要知道出面以相同价钱嘅厨师发办很难做到/做得好“熟成”呢啲高技术要求嘅菜式,只要温度或日子稍有差池便会熟成失败,浪费了整条鱼生,所以成本代价极高,呢方面如果大家尝试过系屋企熟成牛肉就会明白个中辛酸😆~ (备注:前辈D先生平时系食开中环/尖沙咀个啲高价位厨师发办,佢系当晚也赞不绝口,大赞小店竟然都舍得用好料😙!)神川的师傅每次上菜都会细心说明菜式的产地及其特色 ,如果他们得闲更会和客人一齐品酒闲聊,十分亲切有礼。不过最近晚晚都爆哂场(所以walk-in免问),比较难先同佢地倾到计😢。当然,有佳肴又点少得美酒嘅衬托?师傅们每次都会根据我的口味而推荐清酒
神川的师傅每次上菜都会细心说明菜式的产地及其特色 ,如果他们得闲更会和客人一齐品酒闲聊,十分亲切有礼。不过最近晚晚都爆哂场(所以walk-in免问),比较难先同佢地倾到计😢。当然,有佳肴又点少得美酒嘅衬托?师傅们每次都会根据我的口味而推荐清酒,每次嘅选择都会令我喜出望外。作为一个新政的粉丝,该店推荐的手取川/吉田藏确实不遑多让,至少性价比方面已经无得输,作为食中酒已经好足够了😎。
*当晚的菜式因用手机拍摄,角度/质素未必太理想,而且上限只有12张相,请见谅。
可能会有人觉得好奇...每个月都黎食一次唔会厌架咩🙊? 除左溏心濑尿虾同一夜干之外,仲有盐烧拖罗鱼鲛、烧牛肉、慢煮牛、荞麦面、清酒煮蚬、鱼子拖罗蓉配多士、烧鸡肉、金目鲷、烧大虾... 种类太多不能尽录🙉!! 而预算方面系丰俭由人,师傅们系几日前会亲自致电给你确认菜单,再根据你的要求同埋预算去度身订造相应的菜单,十分体贴。
题外话/补充资料:
近排听见呢到间中会有自称"国际唎酒师"的朋友黎到挑师傅机...😂
其实饮酒本身只系兴趣,每个人口味各有不同,何必要互相比较一分高下呢😅?
作为国际唎酒师嘅一分子,个人认为唎酒师的资格只证明到我地对清酒有基本认识,但始终实战经验多先系最重要... 正所谓“实战中求真理”。尤其新派清酒已经出到千变万化,唔通风之森的Alpha type 1纯米酒就一定只属于醇酒类?
同埋呢... 大家千祈唔好忘记饮酒系应该“开心”饮架吗😇