2017-02-21
话说今日要出去奥运HSBC整D野, 估唔到整整下已经到左食晚饭时间, 当然事先我已经CALL左我女友黎, 因为冇理由要佢自己一个人,我就叫佢系奥运站到等我, 然后一齐起食饭, 去到一条食街, 寻找今晚既美食之旅揾啊揾, 揾左几间, 终于揾到间较为适合我地既餐厅, Starry Night, 外面望落非常抢眼既招牌吸引左我入去入左店内, 风格非常美式工业, 木枱木櫈, 环境唔错架入正题, 由于我非常饿既关系, 我就叫野食啦9安士美国西冷牛扒 $198配红酒汁, 薯菜, 栗米粒五成熟系我食过牛扒之中, 令牛扒最好食最嫩既熟透程度, 当然厚扒要6成, 否则会好生切开真既系5成熟, 因为好多时去食扒, 你明明叫5成熟, 佢比左7成你, 个差别真系好大食落牛扒香嫩牛味重, 望落大大块, 其实连食都真系几大块,你会感受到咩系啖啖肉既口感配上红酒汁, 酒味唔太重, 但可以带出牛扒既鲜味, 可以话系一面饮红酒, 一面食牛扒~食个薯蓉, 提提大家, 记得要落盐, 可能餐厅唔知大家口味, 而冇落到盐, 其实系一个赞黎, 因为最好自己调味粟米甜甜地几好食, 我虽然唔知系新鲜定地扪, 但感觉唔差, 加上微酸
揾啊揾, 揾左几间, 终于揾到间较为适合我地既餐厅, Starry Night, 外面望落非常抢眼既招牌吸引左我入去 入左店内, 风格非常美式工业, 木枱木櫈, 环境唔错架 入正题, 由于我非常饿既关系, 我就叫野食啦
9安士美国西冷牛扒 $198
配红酒汁, 薯菜, 栗米粒
配上红酒汁, 酒味唔太重, 但可以带出牛扒既鲜味, 可以话系一面饮红酒, 一面食牛扒~ 食个薯蓉, 提提大家, 记得要落盐, 可能餐厅唔知大家口味, 而冇落到盐, 其实系一个赞黎, 因为最好自己调味 粟米甜甜地几好食, 我虽然唔知系新鲜定地扪, 但感觉唔差, 加上微酸既沙律汁, 好开胃 之后点左杯cappuccino, 泡香奶滑, 咖啡味浓, 饮过都想再回味下