2023-04-18
又到星期五揾食时间,身为一个古今餐厅嘅爱好者,今日同女朋友去铜锣湾嘅古今。迟左少少去,等左10分钟左右先入倒去。每次去古今我都好钟意试下唔同嘅卷物,今次叫左2款卷物同2个小食金龙卷个人最最最喜欢食嘅系虾+芝士嘅组合,今次呢个金龙卷有炸虾,三文鱼同芝士。呢个组合真系食得好满足,炸虾令到个卷物增加左口感,加上包入面嘅Cream Cheese, 每啖都系邪恶嘅感觉,劲正。蜘蛛女朋友表示系一个牛油果爱好者,每次去古今都要叫一个牛油果嘅卷物,今次呢个蜘蛛有青瓜,牛油果,蟹柳同埋软壳蟹。饭卷黎讲佢份量都算几大旧,感觉系好抵食,软壳蟹炸得好脆口,加上少少青瓜令到无咁油。日式章鱼小丸子小丸子每粒size都唔算细,咬开入面仲有2粒嘅章鱼。配上紫菜同木鱼花,好食!琦玉网烧牛舌呢个牛舌系全餐最为惊喜嘅一个菜式,牛舌嘅肉味同油味都有够,佢烧嘅时候已经落左少少盐调味,配上佢附有嘅微酸汁,可以解少少油腻感,而口感系厚牛舌个种弹牙 (虽然佢系薄牛舌)。呢个超级推仲
迟左少少去,等左10分钟左右先入倒去。
金龙卷
蜘蛛