2019-12-15
观塘工厂区好多楼上餐厅,而且好多都水准好得,同时因为租平,所以同相对比较平嘅价钱就可以食到好野。 今次我就黎左观塘一间叫丼瀛嘅日本料理,装修以日式为主,墙上贴左好多张店长推介,令到人有置身日本小店嘅感觉,讲返野食先!香芒三文鱼米纸卷 ($68) 以好薄嘅米纸卷住芒果、三文鱼同菜,芒果好鲜甜,加上充满鱼油嘅三文鱼食落好满足,配上生菜同米纸令到入口个时有种清新感,而且因为唔系用白饭卷住,所以食多几旧都唔会好饱!流心芝士汉堡扒 ($48) 上台已经有浓浓嘅牛肉味,入口就有种好厚实嘅感觉,真材实料!同埋入面真系做到流心嘅效果,但系食个时要小心,因为D芝士好热。炸三文鱼头 配 黑蒜油猪骨汤 ($108) 三文鱼上台个时已经炸好,就咁食都已经好酥脆,而浸左落去黑蒜油猪骨汤道之后就增添多一份香味,但系记住浸两三秒就够,因为咁先系最好食嘅状态。呢个锅同时跟左好多菜、豆腐同粉丝,中和返个油腻感,值得一赞!松叶蟹肉海胆甜虾丼 ($158) 全晚嘅亮点,上面分别有甜虾,松叶蟹,三文鱼籽同海胆,全部都好新鲜同鲜甜,甜虾劲大只,配上日本珍珠米同少少饭素,令到个鲜味有进一步嘅提升。脆炸流心粟米饼 ($28)佢脆得
脆炸流心粟米饼 ($28)
佢脆得黎一D都唔油,入面充满住薯蓉同粟米,所以一D都唔会油腻同济,栗米好大粒同厚实,令到咬落去可以感受到先脆后淋再到脆嘅有趣口感。
服务一流啦,落单快,好快有得食,整体good。
香芒三文鱼米纸卷
流心芝士汉堡扒