2天前
几年前同朋友行完「城门水塘」就落嚟「新香冰厅」食晏昼,今次都喺,同老表两个由大围经「下城门水塘」行返上去「城门」主霸,跟住再落返葵涌,亦都喺专登带佢嚟试下呢间好有人情味嘅怀旧冰室,呢啲真正几十年老店,依家真系买少见少。铺面摆满一排排嘅面包,因为佢啲都喺兼营饼店,而且啲面包喺佢哋师傅即场新鲜制作,所以,都见唔少街坊嚟买面包。入到里面,一派怀旧冰室样,尤其个水吧,讲就唔多讲,大家睇相都见。呢度仲喺保持旧式装修,无话咩枱侧柜桶,所有,调味料、餐具都放晒喺枱面一旁,自由取用。餐牌除咗贴晌喺枱面玻璃下之外,其次就喺贴满成间餐厅嘅墙壁之上,小弟就拣咗个特餐,而老表就喺午餐度埋手。午餐:鲜茄猪扒饭 $45虽然午餐只喺写住奉送热饮,但喺店家好慷慨,加送多个例汤,而是日例汤喺煲莲藕,味道方面就喺大路嘢,不过你估佢唔到咁大碗,真喺两个人都够分。主角猪扒亦估唔到又加咗只煎蛋,真喺买菜搭棵葱,而且,件猪扒非常之大件,老表佢话入口松化,蕃茄汁都好唔错,酸酸香香,味道唔会太假。特餐:沙爹牛肉面 $40特餐嘅主食有四款口味,小弟就偏爱沙爹牛肉面,面底嚟嚟去去都喺茶记专用𠮶啲,唔会有咩太大分别,煮得啱啱好都收货,个沙
虽然午餐只喺写住奉送热饮,但喺店家好慷慨,加送多个例汤,而是日例汤喺煲莲藕,味道方面就喺大路嘢,不过你估佢唔到咁大碗,真喺两个人都够分。主角猪扒亦估唔到又加咗只煎蛋,真喺买菜搭棵葱,而且,件猪扒非常之大件,老表佢话入口松化,蕃茄汁都好唔错,酸酸香香,味道唔会太假。 特餐:沙爹牛肉面 $40
特餐嘅主食有四款口味,小弟就偏爱沙爹牛肉面,面底嚟嚟去去都喺茶记专用𠮶啲,唔会有咩太大分别,煮得啱啱好都收货,个沙嗲汁就好香浓,牛肉软腍,份量仲好够;此外,仲配埋多士搭餐肉、火腿、煎蛋,所以只煎蛋就拼多士食,餐肉同火腿就放埋攞啲沙爹牛肉跟面一齐食,喺好丰富嘅一份午餐。 热奶茶
嚟到「新香」梗喺推介老表试饮佢哋嘅热奶茶啦,因为上次饮过确喺唔错。今次呢两杯,睇睇色泽就几对办,不过,饮落茶味就淡咗啲,唔喺奶多嘅问题,喺唔够茶香,你会觉得个茶底好似啲人唔够货卖,就加水冲多杯咁,个人觉得就唔合格。 虽然杯热奶茶有啲失准,但其他嘢食就唔错,加上人情味,好招呼,街坊价,我都仲会不时嚟帮衬吓,支持吓小区老店,要支持唔喺等人家结业先嚟做啰!