2024-06-24
今次系二刷,之前嚟过一次食Lunch。食物有台湾风味之余,味道亦好好。特意同朋友再嚟食晚饭,居然而家先发现佢嘅涮涮锅粥。一试之下惊为天人,虽然价钱较高,但绝对物超所值。涮涮锅汤底用昆布汤配以豚骨同大量虾壳所熬制,锅盖一开,已经闻到浓浓虾香,先倒饭入去煮粥底,放入野菜,煮三分钟,等米饭吸收汤底同野菜甜味,店员提供一个小沙漏计时,比用秒表更显小心思。等粥底成形,加入「晓」鸡蛋及海鲜~再计时一次后,吸收各种精华嘅杂炊粥就咁煮好。只需十几分钟,即煮即食,香浓到隔离枱都不停望过嚟流口水。铜锅造型漂亮,即叫现煮,店舖提供教学,可以由客人亲自操刀。但店员见我地一脸迷惘,个个都非常主动提出帮忙,服务很好。最后当然系由专业店员完成,我哋就负责食~橘色涮涮锅,锅如其名,煮出嚟都系橘色。原因嚟自于虾壳嘅虾红素,用色同香去证明汤底足料,煮出嚟嘅粥有如「蟹黄」,食之前再倒入几滴香虾油提味,有画龙点睛效果,炊粥入口惹味无比,充满浓虾鲜甜味,粒粒饭都吸收到汤底精华,由于有加野菜,唔怕太咸,厚重味道稍微中和,好味到令人忍唔住一食再食。整个锅居然够两人每人食两碗,份量足够。同店员交流得知此菜式系铜锣湾世贸店限定,更显珍
食物有台湾风味之余,味道亦好好。
特意同朋友再嚟食晚饭,
居然而家先发现佢嘅涮涮锅粥。
一试之下惊为天人,虽然价钱较高,
但绝对物超所值。
涮涮锅汤底用昆布汤配以豚骨同大量虾壳所熬制,
锅盖一开,已经闻到浓浓虾香,
先倒饭入去煮粥底,放入野菜,煮三分钟,
等米饭吸收汤底同野菜甜味,
店员提供一个小沙漏计时,比用秒表更显小心思。
等粥底成形,加入「晓」鸡蛋及海鲜~
再计时一次后,吸收各种精华嘅杂炊粥就咁煮好。
只需十几分钟,即煮即食,香浓到隔离枱都不停望过嚟流口水。
铜锅造型漂亮,即叫现煮,
店舖提供教学,可以由客人亲自操刀。
但店员见我地一脸迷惘,
个个都非常主动提出帮忙,服务很好。
最后当然系由专业店员完成,我哋就负责食~
橘色涮涮锅,锅如其名,煮出嚟都系橘色。
粒粒饭都吸收到汤底精华,由于有加野菜,
唔怕太咸,厚重味道稍微中和,
好味到令人忍唔住一食再食。
整个锅居然够两人每人食两碗,份量足够。
同店员交流得知此菜式系铜锣湾世贸店限定,更显珍贵。
而其他食品同涮涮锅相比,就略嫌普通。
但现场所见不难发现大家主要食台湾面饭同台式小食等,为被冷落嘅涮涮锅微感不值,所以特别为佢写下一篇食评。
另外特别提一下最近期间限定的开心果奶奶麻糬。用上真开心果打碎,配以特色鲜奶麻糬。麻糬以木薯粉制作,唔会太韧,充满奶香。冇用到出面甜品最近大热嘅开心果酱,反而用真正开心果碎,令到甜度岩岩好。甜味嚟自麻糬,香味嚟自开心果。
喜欢开心果的一定要尝尝。
其他食品: