2022-11-14
位于元朗嘅呢一间厨师发板日式餐厅位置非常方便,距离西铁站只系5分钟嘅路程就可以去到。餐厅嘅装修系以木材为主,令人有一种好舒服嘅感觉。一入到餐厅,侍应就会好快主动咁样将𠮶啲热毛巾提供比客人去抹手,仲会讲解一下菜单上面嘅内容,非常贴心。前菜 鱿鱼南瓜蓉配池菇一个摆盘非常之优雅嘅一度前菜。鱿鱼清甜爽口再加上少少嘅黄豆粉更加带出佢嘅甜味。而南瓜蓉就系细心咁样用人手磨成茸之后再做出南瓜嘅形状!池菇口感非常之爽口炸到外皮好脆!北海道帆立贝配鱼子酱大大只新鲜帆立贝再配以新鲜咸香嘅鱼子酱。北海道帆立贝入口即化,再加上咸香嘅鱼子酱鲜味系口中爆发!真雕配柚子蓉一道非常之开胃嘅寿司。爽口清甜嘅真雕刺身再配以少许嘅柚子蓉令成件事变成咗一个好开胃嘅寿司深海池鱼师傅将空运过嚟嘅深海池鱼配巧妙嘅刀工令到整块刺身嘅油脂分布非常之平均!咬落去啖啖充满住鱼油香!石湖雕食完一系列嘅前菜之后,师傅开始准备一啲充满又油香嘅刺身!石湖雕经过灼烧后令到整个寿司嘅鱼油都开始溶化!香味扑鼻。入口充满油香。野生油甘鱼又系一件充满鱼油香嘅刺身!油甘鱼嘅清甜系食完之后久久喺口腔里面都冇散去!梳子鱼加咗酸汁 非常之开胃北海道 银雪鱼 配银雪鱼
前菜 鱿鱼南瓜蓉配池菇
野生油甘鱼
梳子鱼
加咗酸汁 非常之开胃
北海道 银雪鱼 配银雪鱼鱼卵烧京蒽
师傅好巧妙咁样将银鳕鱼刺身配以巧妙烧制嘅京葱。加咗京蒽令到整个菜嘅味道油而不肥腻。
师傅仲话呢一种鱼因为佢专食一啲脂肪比例比较重嘅鱼类例如鱿鱼同埋鲭鱼,所以佢嘅肉质都比较多油脂,同埋香口!
大吞拿鱼腩 / 北寄贝
都非常之新鲜,尤其系吞拿鱼腩真系非常之肥美鲜甜。
三色手卷
配以海胆 三文鱼子 吞拿鱼腩,每一啖都充满着深海嘅鲜味!配以脆口嘅紫菜,好味!
甜品
蕨饼配密瓜
蕨饼甜而不腻,再配以清爽鲜甜嘅蜜瓜简直系天作之合!