2018-07-01
一直都比较少于长沙湾觅食,但在网上找寻葡萄牙及西班牙菜时这间餐厅就深深吸引了我,所以今日就带咗个朋友黎一尝美食首先餐厅的位置是比较隐匿,而且门面不算醒目,令餐厅更加有一种隐世小店嘅感觉,入餐厅后觉得装潢不华丽但雅致,令人非常舒适。而餐牌嘅选择都不少,同行朋友话未食过马介休,所以首选我哋就拣咗一客马介休球 $88, 而另一样必叫的当然有葡萄牙烤乳猪 $178, 而其他食物我哋就叫咗蒜香炒澳洲牛肉粒 $98同 白酒煮鲜蚬意粉$128。系点菜嘅途中,餐厅嘅负责人好用心地向我哋介绍菜色,而且点菜后都有系等待食物嘅过程中同我哋闲谈,除咗闲话家常都有讲吓自己开依间餐厅嘅原因,谈话中更加感受到负责人对餐厅食物嘅热情,令到我哋对食物更加期待之余,仲增添咗好多亲切感。第一样上嘅菜系蒜香澳洲牛肉粒,首先牛肉唔肥,但佢嘅肉质好软,没有太多酱汁但更加令到牛肉味突出不错之后上嘅系马介休球,一上枱个阵咸鱼香味就涌晒出黎,非常好味,而且马介休球炸得金黄,入面嘅口感好柔和,令到我个位未食过马介休嘅朋友都眼前一亮之后期待已久嘅烤乳猪终于出场了首先乳猪皮已经拎满分,非常脆又唔干,而肉质肥肉少,但非常软而且烤得骨肉分离,非
之后期待已久嘅烤乳猪终于出场了首先乳猪皮已经拎满分,非常脆又唔干,而肉质肥肉少,但非常软而且烤得骨肉分离,非常好味。而通常葡萄牙菜都偏咸,但这家烤乳猪就恰到好处,唔配汁都一样好味。而且个饭嘅软硬度亦都恰到好处,同乳猪好夹。
最后上嘅白酒煮蚬意粉,一样无令我失望,蚬肉果然好新鲜,仲好多汁而且意粉嘅熟度又系我嘅喜欢嘅软硬度,有好浓嘅鲜味同白酒甜味,好满意啊
最后忍唔住叫多两样$42嘅甜品,都好好味,但我更喜爱这个伯爵奶冻,一黎唔会太甜,二黎茶味好浓,又滑
食完我就更肯定自己会再帮衬佢,因为真系好好味,而且人均只需$316,希望仲有机会再黎试一试佢其他菜式。