2022-03-28
Sukiyaki Mori (Hollywood Road) @ 2022年1月 (星期日午餐)食物 ❤️❤️❤❤❤(日式) 环境 ❤️❤❤🤍🤍(当日中午都只开4枱)服务 ❤️❤️❤❤🤍(正常)攞位 🤍🤍🤍🤍🤍(每月1号亲身去订座)交通 ❤️🤍🤍🤍🤍(要行斜路或经半山扶手电梯上再行过去)翻兜 ❤️❤❤❤❤呢间日本餐厅,最出名系食牛。今次午餐,我就试咗佢哋嘅牛同猪。牛用上滋贺县近江A4 和牛(西冷&肩肉),猪就系鹿儿岛黑豚(肉眼&肩肉)。两样都好出色,当然牛会更加值得试。佢哋亦用上日本蔬菜,包括油菜花、皇帝菜、大白菜、豆腐、冬菇、面筋、洋葱。午餐寿喜烧有前菜、蒸蛋、之后就有肉(可沾生蛋酱)同菜,配上白饭,再嚟一转肉同菜,仲有炒蒟蒻面(好入味,吸晒啲寿喜烧汁😋),再上猪肉粒或牛肉粒蛋炒饭、味噌汤同渍物,最后系开心果雪糕同饮品。食到捧住个肚走。虽然白饭可以refill,记住要留肚食其他嘢。订座小贴士:1️⃣ 每月逢1号开放下月订座。订位要花时间,打电话打200次都冇人听。1号食lunch时间过去订座会实际啲,但除非你12点开舖前到,排队等订座都要花上多过1个钟😵💫每个排队人头,要预平均8分钟turnover
食物 ❤️❤️❤❤❤(日式)
环境 ❤️❤❤🤍🤍(当日中午都只开4枱)
服务 ❤️❤️❤❤🤍(正常)
攞位 🤍🤍🤍🤍🤍(每月1号亲身去订座)
交通 ❤️🤍🤍🤍🤍(要行斜路或经半山扶手电梯上再行过去)
翻兜 ❤️❤❤❤❤
订座小贴士:
1️⃣ 每月逢1号开放下月订座。订位要花时间,打电话打200次都冇人听。1号食lunch时间过去订座会实际啲,但除非你12点开舖前到,排队等订座都要花上多过1个钟😵💫每个排队人头,要预平均8分钟turnover。仲有,果度转角有个大排档,个阿姨全程大声讲,啲人排队订座咋,未有得食,听足一个钟都好烦。
2️⃣ 虽然order sukiyaki, 师傅会过去2至4人枱度煮,我就觉得坐bar枱会睇到佢哋准备食材,会再开心啲。
3️⃣ 如果打算walk-in, 真系要碰碰运气。真系要好彩先有位,不过如果冇师傅,都冇得食寿喜烧。再讲,虽然佢哋有成20个座位,但冇全开,所以唔好以为开门见有位就有得食。
后记:
食完呢次后,念念不忘,好想试埋晚餐。当然呢间舖book唔到啦,又咁啱疫情关系,好多人取消,俾我喺佢歌赋街间舖book到。4点就有得食晚餐menu。对我嚟讲,午餐($580)同晚餐($680)嘅sukiyaki set分别,晚餐会再多块肉,甜品唔系雪糕。因为价钱只差$100,又咁难book到,我会拣晚餐set😂
和牛&黑豚
和牛&黑豚