前阵日子,有个朋友约左我食lunch,话想慢慢叹茶吹水😌香港时下周末都好多人,真系唔知道去边好。然后就揾到依间麻雀虽小 五脏俱全嘅意大利菜小店。好似系大城市入面,一个无人知嘅小城堡咁,装饰得好靓好舒服😍立即心心眼少女心都岀晒嚟,系咁打卡☺️☺️时间尚早所以冇乜人,好开心好似包场咁😝😝 系是日lunch menu入面有分3/4/5个course,我地紧系拣最多个个啦🤤🤤虽然menu冇写,但侍应都上左包比我地👍🏻焗热左嘅提子包配黑醋加橄榄油,又脆又香,个味道好特别🤤 侍应仲好有心咁一碟碟介绍内容同解答我地嘅问题☺️依个系Chef’s special salad,个日岀左依碟冷盘。可能因为混合左台湾元素落意大利菜,有啲蜜枣加入cherry到,酸酸甜甜几有口感!Sauteed Mushroom and Zucchini Warm Salad with Brandy😟虽然两碟沙律啲材料系一样嘅都系牛油果同爪,不过食落口感味道完全唔一样!上一碟系腌渍过嘅比较甜,依一碟炒完明显地硬啲脆啲,但都保持到鲜味🤓下面多左蘑菇,加左蒜去炒好重味但系我钟意!汤都系睇个日发板,我好中意带住惊喜去期待有咩菜式😛今次都冇失

汤都系睇个日发板,我好中意带住惊喜去期待有咩菜式😛今次都冇失望,系蒜容西芹汤,无可否认,佢煮到个种香味岀嚟,但撇除左个阵腥味,连我唔好蒜嘅朋友都饮得津津有味🤣

Pan Fried Rib Eye Heart with Confit Garlic, Mashed Potato
依个大家要叫熟啲,因为冇谂过佢咁厚咁大份,有少少生,但肉汁都好浓好香😂 Mashed potato一定加左特别酱汁去搅,真系好好食!

因为我朋友特别好鱼,所以就试左是日之选,菲律宾白鱼 MahiMahi👍🏻👍🏻 不得了,果然好似侍应推介一样 ,好嫩好香。佢仲有虎虾,同佢淆出嚟嘅酱汁,好鲜好甜,同鱼都好搭😝😝 下一次嚟都要继续试佢啲特别菜式

品尝完美食,我地就慢慢叹,望住精美餐具觉得好高贵哦呵呵🤭 侍应都冇打扰我地

食埋依个好软熟嘅tiramisu,我地就离开了
感觉上系城堡叹完tea,过左个美好嘅时光☺️☺️下次可以带更多姐妹上嚟,食住野影靓相打卡
2018-05-24