2022-09-12
幸福小厨喺鸡地一条巷仔入面,出名炒饭够获气,铺头唔大,如果外卖自取,可以早少少打电话去落单。今日喺幸福小厨食早餐,最想系饮佢杯奶茶,奶茶茶底香浓,有水准,每个星期日朝早,饮到一杯,会觉得好圆满。早餐有多款选择,截早餐时间系11:45am,想食到早餐,就要预早少少,通常11:15就会多人啲,要等下位,都有机会要搭枱。叫咗一个鸡排肠仔公仔面 + 厚酱多 + 冻奶茶、火腿煎蛋通粉 + 厚奶油多 + 冻奶茶 、雪菜鸡翼公仔面 + 薄奶油多 +热奶茶。雪菜猪排面餐可以转鸡翼,唔需要加钱,好弹性~多士两面都有烘过,有厚同薄拣,可以拣果酱、花生酱、牛油同炼奶。厚多士有一吋厚度,系台式吐司𠮶种,呢度系港式版,唔系咁多茶餐厅可以食到厚多士。个人比较钟意热奶茶,因为饮到茶味浓啲,唔多奶,好浓郁。如果钟意甜啲嘅朋友,可以叫茶走,一样好饮。冻奶茶偏甜咗少少,饮唔到好香浓嘅茶味,但质地好滑身,少甜会好啲。鸡排肠仔公仔面,鸡排有两件,厚身,有腌过,唔会太咸,无雪藏味。肠仔无厨师肠咁咸,有煎过,好香口。雪菜鸡翼公仔面,鸡翼有3只,好入味,鸡皮煎得好香脆,唔会好干身,雪菜唔太咸,公仔面唔会好生,又唔会太淋,刚刚好。火
火腿煎蛋通粉,正常味道,煎蛋唔会过熟,令蛋黄完全熟晒。通粉系大粒少少嘅 size。
一个好食嘅早餐好重要,幸福小厨系地道啲同有人情味嘅茶记,不过铺头人手唔多,叫咗餐要等等先有。星期日食到幸福小厨嘅早餐,好满足~