2013-03-16
我未写过食评都要开个ACCOUNT公开呢件前所未遇过嘅事!3月8号大概2:30PM 打算同妈咪去下午茶,因为平时去开个间附近大装修(在君傲湾),所以就去将军澳中心间海港。咁我地差唔多3PM 入去,妈咪就打算叫爹地3:30放工后黎JOIN,就同D知客讲话3位。我地如常点野食。到大概3:35PM,爹地打俾妈咪话放工,但佢拎住好多公司野,话唔黎饮茶。咁我妈咪就同其中一个黑衫员工讲话有一个人唔黎 (意思叫佢在将卡度减番个茶位),但个员工语气麻麻咁话 “我唔会同你减咖,你地咁样临埋单先话改做2位茶,唔会同你减” ,佢一路讲一路行开做其他野。我妈咪费事同佢嘈,觉得系佢特别麻烦先唔减。我妈咪跟住就揾第2个黑衫员工改茶位,今次呢个即刻删走1个茶位,签埋名。正当我地谈论紧第1个黑衫麻麻烦烦之际,头先改茶位的第2个黑衫行番黎,问我地系咪一开始讲左3位,我地话系,跟住佢讲话咁唔改得,我地无应佢,佢就望番第1个黑衫,第1个黑衫立刻走过黎话 “2位就一定要搭枱,3位就唔使搭。你地入黎时话3位,咁所以无搭枱,临埋单先话转2位就吾得。”你地入黎时知客有讲的。” (1:我地明明直入;2:如果有讲,知客会同我地讲我
我未写过食评都要开个ACCOUNT公开呢件前所未遇过嘅事!
我妈咪费事同佢嘈,觉得系佢特别麻烦先唔减。我妈咪跟住就揾第2个黑衫员工改茶位,今次呢个即刻删走1个茶位,签埋名。正当我地谈论紧第1个黑衫麻麻烦烦之际,头先改茶位的第2个黑衫行番黎,问我地系咪一开始讲左3位,我地话系,跟住佢讲话咁唔改得,我地无应佢,佢就望番第1个黑衫,第1个黑衫立刻走过黎话 “2位就一定要搭枱,3位就唔使搭。你地入黎时话3位,咁所以无搭枱,临埋单先话转2位就吾得。”你地入黎时知客有讲的。” (1:我地明明直入;2:如果有讲,知客会同我地讲我地3个所以吾使搭枱?;3:点解2位一定要搭枱, 咩规例?我去过的连锁酒家都有得选择唔搭枱)
我同妈咪开始嬲嬲地佢D态度,讲到我地呃佢话3位,同埋佢好唔妥有人帮我地改番2位。我就话第3个可以黎咖,但佢5PM 黎。佢就话” 好呀,等埋食晚饭咁好呀,多谢晒先” 我就同佢讲话我会打去OFFICE投诉。佢仲系好吋咁回应” 多谢你送我一程㖞,我都想唔做好耐,真系好。” (佢系全程无企定但又在我地枱旁边不停近距离来回)
THEN,我妈咪过左收银处拎海港OFFICE电话,再去问呢个黑衫拎佢个名,佢俾左自己卡片出来,TITLE 系店长。我打去投诉期间,佢又行过黎枱叫我地TICK多D野食,慢慢等到晚饭。我同电话中OFFICE的职员讲话个店长又走埋黎撩交嗌,佢都觉得好莫名其妙。个店长继续讲野,话自己一个月做几百万生意好忙好吾得闲。我妈咪本身同地产AGENT讲紧电话,但见佢死CHER住我地唔放,就同佢讲” 我宜加系2个咖啦,可以搭枱咖,但无人搭,再吾喺不如你坐落黎搭。”而我继续同紧OFFICE职员讲紧件事嘅发展(亦因为我都费事理个店长,虽然差唔多4PM,但周围有人)
大概4PM,突然间个店长著左件灰外套坐落嚟开单开位开茶(搭枱!当时D枱 8成吉),当时我妈咪仲讲紧电话,我即刻同OFFICE职员讲个店长坐埋落黎,我要影相后再打俾佢。 佢面懵懵俾我影完几幅相后揾左份报纸睇 (遮面),我妈咪倾完电话后同我坐左去隔黎张吉枱 (当时D枱 8成吉)跟住个服务态度”一流”嘅店长无再出过声,我同妈咪饮多几杯茶都埋单走了~
另外,我3月8日投诉完,海港OFFICE答应话会3月11日覆我,但呢2日都无覆,写上网实际D!