2011-02-01 35 浏览
金都其实系我屋企人经常去饮茶食饭既地方,佢地出品只可以用不过不失去形容。有鉴于过去几年,金都推出既散叫火锅实在令人汗颜,所以今年既任食火锅实在没有抱太大期望。晚上 8:45 前入座:HK$98/位 晚上 8:45 后入座:HK$88/位 以上已包括加一、汤底及饮品,限 2.5 小时 (但闲日唔多人等位,所以够钟都唔会催人走)饮品有酸梅汤,雪梨水,利宾纳,竹蔗水等等共6 款,另有某碑酒任饮汤底都系一般沙爹、清汤、猪骨 ... 要留意佢地既猪骨用烧猪骨,同一般酒楼(如稻X)不同,所以猪骨味不重。但可以赞下佢加水时真系加汤,出面大部份餐厅都系加水,汤底会愈来愈稀,但因为金都系加汤,所以个汤底愈滚愈有味。事前家人已食过几次,已知会左每次入单只有 8 成食物出齐,所以当晚已经有心里准备,但居然连普通既芝士肠都冇就真系那过左小小,最后我都忍唔住问过经理,结果佢即刻冲入去厨房拎出黎比我,虽然好尴尬,但只要问... 最后都有得食。一般任食火锅都系果D食物,大约 20 种左右,都系 D 平价野:肥牛OK新鲜;羊肉、炸鱼皮太碎;猪肉片出左猪颈肉,但滚好耐都唔硬;鱼骨、鱼腩妈妈都话好正,我见到都好多肉 !!

晚上 8:45 前入座:HK$98/位

晚上 8:45 后入座:HK$88/位

肥牛OK新鲜;

羊肉、炸鱼皮太碎;
猪肉片出左猪颈肉,但滚好耐都唔硬;

鱼骨、鱼腩妈妈都话好正,我见到都好多肉 !!
云吞、九菜饺皮薄料足,鱼皮饺较硬;
猪润第一次ORDER 时较好,第二次就好黑,第三次直头冇出;

手打丸类 OK 好食,但鮻鱼丸好腥,虾丸、墨鱼丸好弹牙;

鹅肠...爸爸话混左 D 鸡肠但仍然新鲜
另外有乌冬同出前一丁都系完整一包拎出黎...见到有人冇食到拎走左 =.="

总括黎讲,以 HK$98 / 位黎计,价钱同沙田大排档差唔多,但环境,服务及卫生都好好多。由于附近新开左两间都系食火锅酒楼,所以金都今年都有变阵出战,虽然唔可以话佢好好,但已经比起前年既火锅好左好多。

2011-01-13
  • 猪润,虾丸,墨鱼丸