2011-03-27
上星期一班朋友饭聚,欢天喜地揾左间位于九龙城 衙前塱道 的 渝芗烤鱼,去到门口,大大个招牌闪闪下非常抢眼,门口见到都几多人在内,以为会有餐好食!打开餐牌,大部份东西都好似湘菜的前菜,叫了很多种类,包括口水鸡、鱼皮、青瓜、鸡丝粉皮、八爪鱼仔、烧茄子等,还有几款我食完都忘记了食过什么,因为每碟份量都好少,每人都只得一、两旧,味道实在普通到不得了。口水鸡:骨多过肉,味道不够浓鱼皮 :无味道,每人得一小快青瓜 :普通鸡丝粉皮:一般食店都好过佢八爪鱼仔:就好似食白灼八爪鱼点wasabi烧茄子:睇落好食,食落无味最后当然有食招牌菜烧鲩鱼,其实都系噱头野,食之经验话我知,通常好食就唔使搞花神,搞花神就因为佢唔够好食,果然又一次中,有d似泰式烧鱼 x水煮鱼的混合体,无味无道,无野讲。食完第一转想再叫野食,因为实在好似无食过野,但睇晒个餐牌实在无野好叫,最后一致决定去隔离街食泰国菜,咁大个仔都系第一次要食两餐晚饭,一次过、无下次。
口水鸡:骨多过肉,味道不够浓
鱼皮 :无味道,每人得一小快
青瓜 :普通
鸡丝粉皮:一般食店都好过佢
八爪鱼仔:就好似食白灼八爪鱼点wasabi
烧茄子:睇落好食,食落无味