2018-11-20
好几个月前去完泰国,当时疯狂日日食辣 食泰菜,真系食到嘴都歪,因而返回香港后都甚少食泰菜;加上去完泰国食泰国既嘢食,当时已经觉得香港煮既泰国菜不及当地质素,所以都很少再试。日子过后,想念泰国了,就系九龙区中间啲既位置找间似样少少既泰国餐厅重拾味道通常啲人都会去九龙城 但我那天嫌远了餐厅既装修都符合住主题-「车站」,有特色!门前放咗一个stand放餐牌,唔hard sell,任由客人选择进唔进入餐厅,感觉好和谐隔离仲有一块黑板列明餐厅聘用既系「全」泰国厨师优惠期间仲免加一添啊,吃货快啲把握机会去食啦!餐厅大部分客人都被安排坐系旁边既卡位(影唔晒),餐厅面积都好~大,位置好多,加上当日闲日,相中好似好空旷,但闲日黎讲都算ok人多了呢度预备都几充足佢有一壶热水畀客人自己斟水啦 另外仲有餐厅上菜速度好快,所以好肚饿既我都影到全部菜我同朋友一共嗌咗5样嘢食,真心既 每一道菜都似正宗味道,好好味!「泰」好味!最先上枱既系虾炒金边粉。佢既份量都唔细,一如正宗泰馆 有花生碎同青柠俾我地自己按喜好调味,里面有虾、蛋、扎肉、葱条、芽菜,十分丰富!面既韧度适中,炒得几好 唔会好干身,所以唔会放一阵就一份饼咁
呢度预备都几充足佢有一壶热水畀客人自己斟水啦 另外仲有
至于冬阴公,佢好好好好浓味,完全体现泰菜精髓!!酸到一个点又辣到一个点,要用其他野食balance返个味蕾,令人觉得自己身在泰国,必点!事关呢个菜唔单单足料,佢presentation都好好;并非系厨房煮完就上碗上碟,而系小锅煲住上,保持温度且越煲越浓味,如果吃货食得落既话,加埋白饭一齐食就啱晒!劲足料,里面有好多香料 eg香茅、辣椒,每样都煲出味来,仲有大大只虾🦐但放心!餐厅已经窝心到去咗壳,唔洗咁麻烦 大赞
通菜同串烧系喺泰国必点之菜,又点可以唔食下香港餐厅煮成点呢?坦白讲,通菜既话,系香港呢边出色啲!至少我觉得菜既质素高啲,加入调味(有酱油 辣椒等)后整条菜都爽口入味,十分推介!食啲咁浓味既嘢食,冇菜又点得呢~
串烧方面,由于我地得两个人,又已经order咗咁多嘢食,只系嗌咗半打,两猪两牛两鸡配有地道沙嗲酱肉质黎讲,鸡系最好食既,另外既牛同猪相对地较干身;而个沙嗲就好惹味!唔太辣,仲甜甜地,,可以比小朋友小试牛刀。加上佢既竹签都好干净,唔会整污糟手
最后就系生菜包!最爱!去泰国都唔会咁放心食,始终觉得泰国唔系好干净,干净呢方面始终都系香港胜一筹!生菜包肉碎既肉香比香料强,可以清楚地食得出味道,肉碎夹杂点脂肪,增加口感,加上佢味道真系冇得弹,既正宗又够辣,辣得黎又不失辣香,唔会得个辣字;而且佢既生菜都几新鲜,仲洗得几干净添
总括来说,餐厅选择种类十分多、整洁、煮食正宗、员工好客、上菜快
落单后发现原来枱面上有放著点菜纸,但员工都冇怪责我地做法不当,反而有礼又好客地照帮我地落单,有良好服务态度