中文大学有个花名叫山城,作为中大人听到「山」,都会觉得同自己有啲联系🏔今次发掘到呢间系铜锣湾嘅omakase,呢间厨师发办特别在于可以按照个人喜好拣选钟意嘅食材作为厨师发板嘅主题,包括鸡、黑豚、和牛、海之幸、鱼,最平都系$688起,作为蟹嘅big fan,今次就拣咗蟹 Omakase ($1,388)🦀第一道菜系毛蟹柚子啫喱,份量大方嘅蟹肉伴以清新酸甜嘅柚子啫喱,为蟹宴打响清新嘅前奏🌿前菜云丹明太子白海老系将甜虾打成胶,加以少少柠檬汁调味,海胆好鲜甜好甘香,加少少鱼子酱同金箔装饰,卖相精致高贵🥰吸い物(汤品)蟹出汁其实系蟹汤,清甜得嚟带淡淡嘅蟹味回韵,入面仲有大量蟹肉,够晒足料👍🏻お造り系季节刺身三点,当日嘅甜虾大大只亦够鲜甜,竹䇲鱼味道清爽,带子带淡淡嘅柠檬清香,三款鱼类都令人好满意✨扬げ物(炸物)系酿上海蟹盖,蟹粉、蟹黄、蟹籽,夹埋一梳梳嘅蟹肉,外皮炸得香脆可口,油而不腻🧡箸休め系日本料理入面,转换气氛嘅菜式,当日系季节雪葩,柚子柠檬🍋好清新,雪葩亦都做得好滑身,冇乜颗粒感,好高质素🤩烧老物系烧鳕场蟹伴云丹鲟鱼子,一上菜系用藁草烟熏,鳕场蟹啖啖肉,而且蟹肉鲜甜,海胆好creamy,

烧老物系烧鳕场蟹伴云丹鲟鱼子,一上菜系用藁草烟熏,鳕场蟹啖啖肉,而且蟹肉鲜甜,海胆好creamy,而且份量好多,比起前菜系升级版,加埋鱼子酱嘅点缀,唔单止带淡淡嘅熏香,有层次嘅鱼油香系口腔爆发真心好幸福🥰

食事(主菜)系特浓蟹粉拌荞麦面,荞麦面有蟹肉嘅精华做咗个芡汁,蟹黄另上,可以一边食一边捞,蟹肉精华好浓郁,最后连芡汁都清碟😋

餐饮嘅matcha latte除咗拉花靓,饮落更有同平时唔一样嘅回甘🍵 原来餐厅采用京都福寿园嘅精品抹茶,比起平时嘅茶香更浓烈🥳
最后仲有香印提子雪糕拿破仑,酥脆嘅拿破仑搭配雪糕都系第一次🍦香印提子够甜,为呢一餐画上完美句号💚

总括嚟讲,冇谂过同一款嘅食材都可以有咁多唔同嘅花款,同样将唔同品种嘅蟹嘅特点带出,从佢哋餐厅设计到料理都见到好多心思💗餐厅嘅装修行简约清新嘅风格,坐落觉得好悠闲惬意🌿加埋服务都几周到,成餐饭食得好舒适😌