2018-11-29 404 浏览
火锅任食有海鲜点2018/10/31第二次来光顾此店,说实的有点不习惯任食,因为真系冇咩必要,自己食量就算大,但任食往往会多点了唔太想食嘅食物造成浪费,而且总结两次火锅食得最多的也是芝士丸及蟹柳,芝士肠。餐纸上有花胶,虾,蚬,白鳝等海鲜可以点,但花胶食落似鱼肚,味道不特别好,虾没有味不特别鲜甜,蚬有的还有沙,有的不开壳,白鳝每次叫只黎三片,薄得透明嘅鱼系刀功嘅表现。桌上值得一赞嘅系放了这类调味料吧,可自己配自己喜欢嘅酱料。生蒜+葱+麻酱+炸蒜系我最钟意嘅配搭。一入座我地可先选汤底,多款汤底可供选择,为应合大家嘅口味,多数我地会加钱点两汤锅,这次我地点了椰子鸡汤及四川麻辣汤。汤底本来会多加材料,令其味道更好,椰子鸡汤底会有红萝卜,粟米,但我地本来就胃不大,唔想浪费汤底材料,总会食一两旧,但一定会食唔哂,加落去汤底的真有鸡肉,太通常都系最后浪费掉嘅。椰子片肉也有多块,硬身食唔到,用于煲汤。汤底已令个煲好满,要等好耐先滚,而且放唔到几多额外叫嘅配料。饮品方面,有罐装饮品任拎,但一入坐时佢就会比成支庶水,免得浪费,大家都会饮哂支庶水先,所以出面饮品,饮唔到几罐。另外,食火锅必食肥牛,特地加钱点
火锅任食有海鲜点
2018/10/31
最多的也是芝士丸及蟹柳,芝士肠。

餐纸上有花胶,虾,蚬,白鳝等海鲜可以点,但
花胶食落似鱼肚,味道不特别好,
虾没有味不特别鲜甜,
蚬有的还有沙,有的不开壳,
白鳝每次叫只黎三片,薄得透明嘅鱼系刀功嘅表现。

桌上值得一赞嘅系放了这类
调味料吧,可自己配自己喜欢嘅酱料。

生蒜+葱+麻酱+炸蒜
系我最钟意嘅配搭。
椰子鸡汤及
四川麻辣汤。

汤底本来会多加材料,令其味道更好,
。椰子片肉也有多块,硬身食唔到,用于煲汤。

汤底已令个煲好满,要等好耐先滚
,而且放唔到几多额外叫嘅配料。
竹蔗水

饮品方面,有罐装饮品任拎,但一入坐时佢就会比成支

美国雪花肥牛

另外,食火锅必食
肥牛
,特地加钱点嘅肥牛与吉嘢家火锅嘅质素相近,但佢地切得更细薄

总结,火锅任食系食气氛,造成好多食物嘅浪费
,食到嘅贵食物唔多而且薄到透明
,但胜在可以满足眼阔肚窄嘅朋友
,珍惜食物唔系因为小家,唔系悭,而系我地对地球应尽嘅责任。

这次火锅很多食物最后沦为汤渣
,建议胃口不特别大嘅朋友唔好去任食,因不是任食嘅餐店食物质素会更好
,最少唔会薄到透明。

埋单每人$240,为了同同事联谊值得,但我不好任食,更不好浪费食物,自己唔会推荐朋友再黎,但为多人联谊也是个好去处
竹蔗水