2022-12-23
难得去东涌东荟城,见到呢间超人气韩国餐厅,佢系以LULU猪做主题,真系可爱到不行不行,所以佢无论几多点都咁多人。佢每款食物同甜品都非常高质,有姿势有实际,碟碟都超大份,完全系跟足韩国传统,而且上菜速度仲好快。一黎叫左焦糖脆脆觧奶咖啡同士多啤梨觧奶咖啡,够哂冰冻,好岩我口味,香香甜甜。第一样到既食物己经令我好惊喜,炖牛肋骨蛋包饭,真系无叫错,炖牛肋骨入味到癞,好软嫩,个流心蛋包饭一D都唔Hea,蛋汁香到呢~真系好好食。之后同一时间打2个大佬,蜜糖炸鸡同部队锅拉面,真系不得了。比我想像中大份好多,炸鸡好滑,完全系韩国水准。如果你系好怀念韩国X村既炸鸡,呢间Banchan & Cook绝对唔会令你失望,佢既调味咸甜适中,炸粉好薄,一咬落去就是juicy 的鸡,食过好多韩国炸鸡都唔系咁易揾到真系好食既。部队锅正常发挥,不过建议一定要食部队锅先,我就系太沈醉狂食炸鸡,搞到面有点放凉左,但都仲系辣劲十足。到左尾声,杂莓牛角包窝夫甜品,以为主题餐厅甜品只系得个靓字,点知又几好食啵,都系简简单单材料,但非常新觧。仲好夹咁配左生忌廉,同平时配开雪糕既又有另一番风味。