2019-10-08 1403 浏览
听旧同事讲联和墟其实都有唔少餐厅又平好食,成日都行开呢头但都唔多知。今晚就去左马会条街既呢间平民上海野试一试。餐厅望似普通既茶记,唔望清楚或者入黎食都唔知系上海野黎。想放愈多枱招呼愈多客人系好既,但放到出入有少少困难就可能要执执位。Menu见到野食价钱绝对唔贵,而且见开既上海野都算齐。Partner话叫手撕鸡同茄子斑腩,我样样都岩食,系想个餐跟个菜饭同汤面。手撕鸡跟汤面黎得算快,个鸡一上黎就闻到好香既花椒同蒜味,仲以为佢会好辣,但又唔辣,只系麻同香。想食辣既,大可以叫口水鸡。汤面都唔系求求其其,望都几好,汤都唔系淡而无味既渌面水,但可惜既系个面渌得太奈,林左。手撕鸡既份量唔少,肉质都嫩,够味、够麻、够香,唔错。当然,鸡个底一定浪左几旧青瓜,但唔算多,而且有个汁可以捞,有几旧好似拍青瓜咁既瓜我仲开心。至于个茄子斑腩,可能因为唔算多人叫,厨房要即叫即整,所以一上黎热辣辣,鱼柳仲脆,只系要等佢十分钟左右,好在我地清左个鸡佢就到。茄子煮得够林,鱼柳size ok,炸浆唔会太厚。个送既酱汁好够味,算系浓味既汁黎,送饭就岩,不过其实都几油。见佢餐牌有d野食有个辣椒符号,而呢个送冇,但佢就偏偏系辣既

至于个茄子斑腩,可能因为唔算多人叫,厨房要即叫即整,所以一上黎热辣辣,鱼柳仲脆,只系要等佢十分钟左右,好在我地清左个鸡佢就到。茄子煮得够林,鱼柳size ok,炸浆唔会太厚。个送既酱汁好够味,算系浓味既汁黎,送饭就岩,不过其实都几油。见佢餐牌有d野食有个辣椒符号,而呢个送冇,但佢就偏偏系辣既,好在唔算太辣,加埋杯冻既菊花茶就岩。

个菜饭同张相一样,d菜唔系好平均,好在入面都有菜,唔系就得半个菜饭,另外一半系白饭。

清淡唔算甜既菊花茶,冻既解辣岩哂。

两个餐加埋饭同面,份量都好够。同枱见对面两位公公婆婆叫左醉鸡黎食,六十蚊但份量多到我地同佢地都有d惊讶,同埋我都闻到几香花雕味。下次再黎食应该会叫,同埋都想试下鸡丝粉皮、小笼包果d小食。

整体黎讲味道唔错,由其呢个价钱,晚饭未知食咩既,可以一试。