2016-10-21 215 浏览
阿妈话成日出街食, 食埋咁多味精落肚无益呀, 但对于我地呢d一日三餐都出街既既香港人黎讲, 无可奈何之下又可以点样?! 听朋友介绍呢间主打家庭饭路线既食店, sell无味精𩠌菜, 地点系工厂大厦内, 都唔算难揾!装饰以黑红色为主调, 唔会太多人, 环境几舒适呢度提供二, 三及四人套餐, 当然亦有散叫, 望落价钱几亲民, 𩠌菜款式都好妈妈会煑既𩠌, 想食花巧菜既呢度就唔会揾到啦!落单后, 侍应送上呢杯养生八宝茶, 味道饮落顺喉, 饮时闻到菊花既香味, 比较饮普通中国茶更为特别及惊喜食晚饭时, 我好喜欢有汤饮, 咁先似食住家饭嘛, 侍应推介今晚既原盅炖汤系松茸螺片炖猪展, 价钱超抵($38), 热辣辣奉上, 见得出汤料十足, 饮落味道鲜甜, 绝唔系"例水"味道, 超推介!散叫了几款小菜, 呢款系侍应推介莲藕煎肉饼 ($78), 厚厚肉饼煎得外香, 一口咬落去感到肉汁爆发, 味道唔太咸但用黎送饭就一流, 果然无介绍错!呢款香菇杞子北芪银山焗鸡 ($78), 以中药料入撰, 有点似金针云耳蒸鸡feel, 鸡肉食起时食到红枣既甜味, 底层以金菇及粉丝索吸鸡肉流出既精华,千万唔好漏食呀!笼仔蒸斑
装饰以黑红色为主调, 唔会太多人, 环境几舒适
养生八宝茶
松茸螺片炖猪展
莲藕煎肉饼
香菇杞子北芪银山焗鸡 (
笼仔蒸斑头腩 ($138), 热辣辣以笼仔上枱, 斑头腩份量都唔少, 以蒜蓉及果皮丝调味, 食落无细骨, 鱼皮加上鱼肉又系好送饭, 底部既丝瓜又系索左鱼肉精华, 食落梗鲜甜, 无得输呀!
笼仔蒸斑头腩
一餐健康既晚饭又点可以无菜呢?! 蟹肉扒西兰花 ($88)又点睇呀?! 我就欢喜啦, 西兰花面淋上雪白既蟹肉, 食落唔油唔咸, 岩我口味!
蟹肉扒西兰花
呢度收取加一服务费及茶钱, 食物无味精, 侍应态度有礼, 主动加水等我可以细意品尝呢杯八宝茶, 咁就完成左呢餐"伪返屋企食饭"饭!
养生八宝茶
松茸螺片炖猪展