2015-07-25
夏日炎炎,最想嘅梗系凉浸浸嘅嘢食,而正餐最好就梗系食冷面啦!今日咁啱去到乐富,行过夏面馆,望一望个餐牌,有「三丝拌冷面($38) 」,加上笨妹一直好钟意食上海嘢,仲唔狗冲?=========我是分隔线=========两个人叫咗两份主食,一个小食同一杯饮品,埋单$16x。男朋友点咗「香辣牛腩面($58)」,个煲其实几有诚意,个面都keep住热,就算你食晒所有嘢,望住个汤都好似见到对流,仲好似加热紧咁,所以冬天食嘅话真系一流。成个面最讽刺嘅系,佢叫做香辣牛腩面,但系一啲辣味都无,牛腩亦无炆淋,好韧。(食𠮶个讲嘅。非笨妹意见。)而笨妹食嘅「三丝拌冷面($38)」先系戏肉,咁大个女,从来都唔知道冷面原来系热食,我问侍应姐姐:「点解冷面会系暖嘅?」佢答:「因为个面一早整定嘅,佢要用个汤煮返好,你望下个碗仲有汤系到(指住碗面) ,所以就系咁,如果你要冻嘅要再整过俾你。」当然,费事烦,照食。我心谂,你煮完个面好耐,痴埋咗,你落少少麻油捞散佢都得啦。而家搞到个面不知所谓咁。以拌面嚟讲,今次亦系笨妹咁大个以来,食过最「鞋」口嘅酱,而且个面一啲弹性都无,真系劣食中嘅劣食。其实笨妹对「蒜泥白肉($44)」
两个人叫咗两份主食,一个小食同一杯饮品,埋单$16x。
不过,部份食店嘅做法都会系厚片加蒜粒,所以都无咩所谓,但系今次蒜嘅份量未免太少,最好笑系,个餐牌,蒜泥白肉隔离明明有只辣椒,但系又系一啲辣味都无,无辣味,无蒜泥,完全唔知自己原来系叫咗蒜泥白肉。
最后,「夏伯伯酸梅汤($12)」,个味道好奇怪,酸得好过份,甜亦甜得好过份,个感觉就好似唔少心整酸咗,要加大量糖去中和个味道咁样。
总结,一个事讲晒,伏!