2019-04-18 625 浏览
好耐之前已经喺电视睇过话呢款西瓜蛋糕喺澳洲好出名,当时仲觉得将西瓜放入蛋糕感觉好怪。😂但今日一个经好中意周围食嘢嘅朋友高度推介,就终于试食咗呢个草莓西瓜蛋糕,然后竟然出奇地夹仲好好食!😋个蛋糕最顶𠮶层有啲士多啤梨同玫瑰花瓣,睇返个介绍发现原来仲有开心果,不过食唔系好到,因为个玫瑰味好浓。虽然系浓,但又唔会好假,连平时唔太好花味嘅我都觉得好味。啲士多啤梨唔算好甜,甚至有一粒酸酸地,但同下面甜甜的cream夹埋一齐食又ok。然后,夹喺cream与cream之间嘅饼底又系另一个惊喜,佢有好多一粒粒杏仁碎喺入面,好香口,又为个蛋糕增添咗一个特别嘅口感,脆脆地嘅同时又保持到湿润。再落一层就系戏肉,西瓜🍉!个西瓜食落系有西瓜爽爽地嘅口感,但个味又唔系好西瓜,而系好重玫瑰味(甚至有谂过佢系咪用玫瑰露浸过嚿西瓜😂)。$65一件小蛋糕唔可以话平,但个蛋糕嘅精致同好味程度绝对令佢值回票价!
2019-04-12