2018-02-23 213 浏览
出开深水埗买野,朋友话想食泰国野,喺唔熟路既情况下唯有问OPENRICE结果就决定食呢间位于长沙湾既泰国餐厅。七点去到都未算好多人,可能因为近屋邨做开街坊生意。餐牌都几多选择,而且价钱比起其他同类型餐厅亲民好多!我地两个女仔嗌左两样野:- 泰皇咖哩火山软壳蟹法包 $128- 阿来海南鸡饭 $52- 海南鸡饭跟餐转特饮既龙眼冰 +$5朋友话黎得泰国野梗系要试海南鸡㖞阿来海南鸡饭一上枱已经闻到黄姜饭既姜味!颜色好吸引,色香味俱全,无论系闻定食都感受到浓郁既姜味,剩系个饭都值100分主角海南鸡份量好多,肉质好滑好鲜嫩,鸡皮一啲都唔肥,配埋泰式辣酱食别有一番风味。跟餐既龙眼冰劲足料,龙眼肉好多,粒粒都大大粒,味道好清甜,唔会好似糖水沟出黎咁。跟住重头戏黎啦 泰皇咖哩火山软壳蟹法包正如佢个名一样,咖哩多到好似火山爆发咁涌出黎,睇见都流哂口水 睇相可见软壳蟹有几大只,而且炸得恰到好处,外脆内嫩,好厚肉;浸喺咖哩既部份吸收左咖哩汁好JUICY黄咖哩味道偏甜,好香椰奶味,里面仲有啲蛋花同葱,有口感得黎又惹味。我最中意系个包,三种唔同层次既食法:包盖好香脆,卜卜脆好似食饼干咁,包外围里面索左咖哩汁,外脆
出开深水埗买野,朋友话想食泰国野,
喺唔熟路既情况下唯有问OPENRICE

结果就决定食呢间位于长沙湾既泰国餐厅。

七点去到都未算好多人,可能因为近屋邨做开街坊生意。
餐牌都几多选择,而且价钱比起其他同类型餐厅亲民好多

我地两个女仔嗌左两样野:
- 泰皇咖哩火山软壳蟹法包 $128
- 阿来海南鸡饭 $52
- 海南鸡饭跟餐转特饮既龙眼冰 +$5

朋友话黎得泰国野梗系要试海南鸡㖞

阿来海南鸡饭

阿来海南鸡饭

一上枱已经闻到黄姜饭既姜味!

主角海南鸡份量好多,肉质好滑好鲜嫩,鸡皮一啲都唔肥
配埋泰式辣酱食别有一番风味。
龙眼冰

跟餐既龙眼冰劲足料,龙眼肉好多,粒粒都大大粒,
味道好清甜,唔会好似糖水沟出黎咁。

跟住重头戏黎啦
泰皇咖喱火山软壳蟹法包
泰皇咖哩火山软壳蟹法包

睇相可见软壳蟹有几大只,而且炸得恰到好处,外脆内嫩,好厚肉
浸喺咖哩既部份吸收左咖哩汁好JUICY

我最中意系个包,三种唔同层次既食法
包盖好香脆,卜卜脆好似食饼干咁,
包外围里面索左咖哩汁,外脆内软,
包底吸引哂所有精华,好腍好饱满,咬落去果时啲汁泌哂出黎,
完完全全可以食哂所有咖哩,一滴都唔会哂!!!

唔洗100蚊一个人就食到咁高质既泰菜,
一定会再翻兜