又到月尾喇,今日同另一半放左日假,朝早处理完一啲大事后不经不觉都到下昼,一如以往谂住喺佐敦附近揾啲嘢食,食完嘢就行返去九龙站,估唔到11月天气都仲系咁热...。行到热热地谂住揾一间坐得舒舒服服嘅地方食个下午茶Chill下,行到佐敦道见到除咗平之前食开嘅餐厅外发现又多咗一间新开嘅冰室,见到佢个门面好有怀旧感觉,而且望入去都真系有八、九十年代嘅味道,最重要系见到下午茶餐牌一啲都唔贵㖞,咁我哋两个都不约而同行入去,虽然呢的时间无中午咁多人但入面都座无虚席,我哋拣咗个舒服凉爽嘅座位再睇下有咩嘢食。佢个餐牌款式种类都非常之多,       不过吸引到我眼球嘅就系贴咗喺舖头入面嘅招牌菜,例如干炒牛河、招牌西多士等等都几吸引,而且性价比极高。最后我哋两个每人一份下午茶,我就食招牌干炒牛河而另一半就食炸鸡髀配薯条,正当点饮品时发现其他顾客都饮紧特饮,仲系我出面都好少见嘅奶茶红豆冰!!! 我俩去日本都必试当地嘅红豆,咁呢度都有当然要试下啦。呢个地方环境都非常舒适,除咗怀旧之外座位都好宽敞。等咗大约十几分钟,食品开始上枱啦~ 上枱啦~ 首先就系两杯特饮,奶茶红豆冰同普通红豆冰,由于我比较钟爱奶茶所以第一时
,我哋拣咗个舒服凉爽嘅座位再睇下有咩嘢食。
佢个餐牌款式种类都非常之多,

而另一半就食炸鸡髀配薯条
奶茶红豆冰、红豆冰
。呢个地方环境都非常舒适,除咗怀旧之外座位都好宽敞。等咗大约十几分钟,食品开始上枱啦~ 上枱啦~ 首先就系两杯特饮,奶茶红豆冰同普通红豆冰,由于我比较钟爱奶茶所以第一时间搅匀后饮啖落肚
奶茶红豆冰
,真系好透心凉而且仲好有惊喜,佢嘅红豆煮得好烂,入口时都有好香甜嘅红豆味质感非常好,再配合奶茶香浓味道非常之夹。另一杯普通红豆冰睇佢嘅卖相亦唔差
红豆冰
,椰奶再加红豆冰质感亦都好满意。到主打招牌干炒牛河都上枱
招牌干炒牛河
,第一时间俾佢吸引嘅唔系个卖相而系闻到好香,睇落好有镬气,虽然下午茶但系份量都好大,入面嘅配料都系同港式嘅差唔多,不过最令人欣赏系炒得好靓唔会有多余嘅油份,而且牛肉亦非常多。我急不及待试佢嘅牛肉,好有牛味而且肉质好有咬口
招牌干炒牛河
,绝对无俾腌料乸到无晒牛味,质感一流。再试埋佢嘅河粉,每一条都好分明好新鲜
招牌干炒牛河
,条条都有烟韧度证明唔会摆得过耐而散晒,佢成碟都炒得好香口,认真一流。当然配合埋佢嘅辣椒酱,味道会再提升一个层次啦。到炸鸡髀配薯条
香脆炸鸡髀配薯条
,薯条系波浪薯条,口感一定俾M记𠮶啲好食好多,而且好香脆好有薯味,不过重点当然系佢呢个炸鸡髀,由于即叫即炸所以皮脆肉嫩好烫口,另一半比较斯文所以用刀叉食,见佢切出嚟鸡肉油脂满溢,热辣辣之余再加埋佢嘅伴碟蔬菜健康又美观,卖相好吸引。
食完埋单两个人平均都系$50蚊,系呢一区有呢一个质素同埋性价比咁高嘅都真系买少见少而且仲要新开嘅,而且佢餐牌晚餐啲小菜亦都好吸引,下次放工要试埋佢嘅晚餐,正~~~
2023-10-31
奶茶红豆冰、红豆冰