2017-12-16 474 浏览
系香港要食泰国嘢唔难,但要揾一间做得出泰国味道嘅就真系唔易!一入到餐厅就发现佢门面都几细,好彩我地已经book左位,坐底左之后发现好多人想wall in都无位,好欣赏老板真系会将D位预留番比book左位。沙律我地㨂左泰式鲜虾金柚沙律好中意佢嘅泰式酸甜味,好清新!传嘅虾绝对唔系发水虾,好弹牙!黎到泰国餐厅,点可以唔食生虾刺身!生虾好生鲜,个虾头炸到好香脆,几特别!轮到咖哩喇我地叫左个青咖哩鸡,佢嘅咖哩汁好香浓,一定要用黎点包!所以我地即刻叫左个包!原来佢地嘅包系系用厚多士,外层焗得香脆,入面好松软,用黎点咖哩好好食仲叫左个泰式鱼饼佢系用香茅穿住旧鱼饼,食落啖啖香茅味 美中不足系鱼饼唔算好弹牙原本谂住叫碟炒椰菜苗,点知当晚8点几去到已经卖晒 咁唯有食通菜啦估唔到咸猪肉嘅油程炒出黎又几惹味!虎虾炒金边粉,虽然份量系少左D,不过味道答够,只虾都好弹牙!甜品点少得芒果糯米饭!糯米饭煮得啱啱好,够烟un, 啖啖椰汁真系好香,芒果都好甜!佢地杯泰式奶茶真系得!好有泰国嘅味道!

沙律我地㨂左泰式鲜虾金柚沙律
泰式鲜虾金柚沙律

黎到泰国餐厅,点可以唔食生虾刺身
生虾刺身

生虾好生鲜,个虾头炸到好香脆,几特别!

轮到咖哩喇
青咖哩鸡

我地叫左个青咖哩鸡,佢嘅咖哩汁好香浓,一定要用黎点包!

仲叫左个泰式鱼饼
泰瀛炸鱼饼伴甜梅酱

佢系用香茅穿住旧鱼饼,食落啖啖香茅味
美中不足系鱼饼唔算好弹牙

原本谂住叫碟炒椰菜苗,点知当晚8点几去到已经卖晒
咁唯有食通菜啦
咸猪炒通菜

估唔到咸猪肉嘅油程炒出黎又几惹味!

虎虾炒金边粉

椰汁芒果糯米饭
泰式奶茶

佢地杯泰式奶茶真系得!好有泰国嘅味道!
2017-11-16
泰式鲜虾金柚沙律