餐厅: 澳門咖喱王新鮮腩
资讯:

系佐敦揾食时见到依间之前有人推介过既牛腩店,见咁岩无咩人就一于入去试下佢。入面环境光猛,同埋当日无咩人,两个人都有得坐四人枱,所以都坐得舒服。而最有趣既系竟然播紧英文歌,虽然有d违和感,但d歌几好听首先就叫左依个招牌川酱干炒牛河,佢一上枱就闻到佢阵香味,虽然系下午茶餐,但都几大份同足料,食落唔会好油,而且炒得都算干身,同埋d河粉仲feel到佢有d弹性唔会淋晒,味道香浓带辣,但又未至于辣到要即刻饮水,而牛肉份量虽然唔多,但都几大旧,同埋都够淋,整体个炒河系几出色,唯独可能个人唔系太食得浓味野,所以食完会有d腻既感觉。另外仲叫左个都系招牌既清汤牛腩河,依个又系都几大碗,河粉煮得岩岩好,就算夹起都唔会断开,而主角牛腩虽然都唔系好多,但又系大大旧,佢连埋d萝卜都煮到好淋好入味,另外个清汤底味道都适中,唔会过咸或盖过牛腩既味,而且好钟意佢有一大匙既葱,加埋一齐食令到成碗牛腩河更加香同好味,整体黎讲系一碗令人好满意既牛腩河,而且连埋饮品先$49,性价比非常高,一定会再番黎食!

川酱干炒牛河

清汤牛腩河