2021-08-26
📍痴胶鸡📮太子荔枝角道78-84号胜兴楼地下D号舖我地两小口一向偏爱花胶鸡汤, 今次等我带🙎🏽♂️去食好西😌太子系我地放工既中间点, 呢间餐厅正正位于太子站附近, 行3分钟就到, 唔怕行到出晒汗都未到啦.餐厅细细间, 坐20人左右, 收工7点几去到果阵已经净返2张枱, 真系行慢2步就要等位喇.餐牌上有林林总总既汤米线, 真系搞到人心大心细😆少啲坚定都落唔到单.招牌痴花胶鸡浓汤米线 HKD68花胶鸡汤本身系我地其中一款最爱既汤, 你话点可以唔叫呢间店最出名既花胶鸡汤米线先😌侍应首先放低左个炉, 之后再放个汤上去, 等食客一路食个汤仍然keep住个热度, 而且米线用另一只碗分开上, 令米线唔会一直浸住个汤搞到淋晒, 净系呢2点已经值得加分😎饮左啖汤充满浓浓既鸡汤味, 入面仲有成只鸡髀, 鸡肉肉质嫩滑, 时间控制得岩岩好, 汤入面仲有3-4旧花胶, 呢个价钱边有得输😳椒盐粟米 HKD28呢款小食好少系小店见到, 因为无得整定先一定要开镬慢慢炒🤨好彩无令我失望, 粟米好惹味好有镬气, 啖啖都食到椒盐既香味麻辣猪耳 HKD32猪耳好有咬口好爽脆, 唔算好辣, 下面仲有啲萝卜垫底鲜味鱼汤时蔬 HK
📮太子荔枝角道78-84号胜兴楼地下D号舖
招牌痴花胶鸡浓汤米线 HKD68
椒盐粟米 HKD28
麻辣猪耳 HKD32
猪耳好有咬口好爽脆, 唔算好辣, 下面仲有啲萝卜垫底
鲜味鱼汤时蔬 HKD28
是日时蔬系白菜仔, 鱼汤相对无鸡汤咁浓郁, 清清淡淡, 配上蔬菜就岩晒
口水鸡 HKD48
倒牌既口水鸡大概系一只鸡髀既份量, 鸡既肉质比起岩岩既花胶鸡仲要嫩滑, 加埋辣辣地既酱料, 非常开胃😜
整体黎讲餐厅性价比高, 2个人叫左咁多野, 埋单计返都系$200蚊咋, 真系抵到烂
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤
服务态度:🕺🏼🕺🏼🕺🏼🕺🏼
物超所值:💰💰💰💰
回头基率:💨💨💨💨
#nonstopeatingdiaryprinceedward
#nonstopeatingdiary太子