2021-02-24
难得平日放假, 到了铜锣湾行逛, 去到 Times Square, 人流少了一大截, 行得舒服自在~商埸里面见到cafe总系忍唔住停低望吓, 这次又被吸引停低~~ 来自米兰嘅咖啡店, 当然少不了特色嘅甜点,蛋糕, 卖相精美讨好。朋友也难抵诱惑, 我们在玻璃橱柜拣了数款食物 便入内坐低享用~ 咸点选了Salmon Panini 可以order 翻热, 牛角包尤其适合。Panini 是个人最喜欢的面包质感, 松软得来唔会太干身,有咬口,散发淡淡香草味道, 配了几块很有份量的烟三文鱼, 还有一层cream cheese, 加上火箭菜~足料并充满欧陆风味~但建议这款三文治不用翻热更俱风味。朱古力牛角包$20, 充满浓郁又唔会太甜嘅朱古力流心~ 非常满足。意式牛肉酱牛角包$20, 牛肉酱馅料唔算丰富, 牛角包比较硬身实心,但依然充满牛油香玻璃橱窗有多款蛋糕~ 款款精美,花多眼乱。 也可以take away 回家再慢慢享用。拣了这款米兰芝士蛋糕$52, 质感有别于 New York Cheesecake , 切开时较松散, 食落唔会黐实啲牙, 口感轻型细致,芝士味奶味平衡, 甜度适中, 一啲都唔
Salmon Panini
咸点选了Salmon Panini
可以order 翻热, 牛角包尤其适合。
但建议这款三文治不用翻热更俱风味。
朱古力牛角包
意式牛肉酱牛角包
米兰芝士蛋糕
米兰芝士蛋糕
拣了这款米兰芝士蛋糕$52, 质感有别于 New York Cheesecake , 切开时较松散, 食落唔会黐实啲牙, 口感轻型细致,芝士味奶味平衡, 甜度适中, 一啲都唔腻🍰👍
Lemongrass & Ginger Tea 香茅姜茶$28
这个时候来一杯香茅姜茶, 水温够晒热~ 味道清香舒爽, 配甜品系最适合不过~
Cafe 与来自意大利嘅专业级烘焙品牌合作, 糕饼 出品高质美味, 承傅大师级嘅手艺, 令人一试难忘。 堂食没有加一, 算系几抵食嘅顶级意大利品牌甜点。