2020-03-10
呢间台湾野, 小编一直都好想食嫁喇今次去上环揾朋友, 就二话不说一定要试下呢间.因为系中环区, 所以坐位好啲窄,不过无办法, 中环租金一定唔平不过佢坐位窄得黎又唔会坐得唔舒服, 系摆野食既枱有啲细🤣.1) 猪软骨鲨鱼豆乳汤面 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜𝟝个汤好浓呀, 浓到系有少少张口猪软骨亦都煮到好淋, 好入味而面既软硬度都适中, 煮得岩岩好👍.2) 手作芋泥牛乳冰 ℍ𝕂𝔻 𝟝𝟚如果你系芋泥控, 咁你一定会钟意呢杯野饮🤤芋泥真系好多❗️❗️ 点搅都搅唔匀🤣每饮一啖都有好多芋泥, 系咪好吸引呢😝.3) 绿豆沙牛乳 ℍ𝕂𝔻 𝟜𝟠小编觉得呢杯相对地比较淡其实佢系一杯加左奶既绿豆沙 🤣钟意食绿豆沙既朋友都可以试下😗.4) 鲜芭乐苦瓜汁 ℍ𝕂𝔻 𝟝𝟚苦瓜汁小编唔常叫, 因为怕太苦但好少系香港食台湾野系有苦瓜汁叫, 而且又mix 埋小编钟意食既芭乐所以就试下喇, 一试有惊喜㖞😳芭乐同苦瓜都几夹, 『2』者中和左, 成杯野饮好F͓̽R͓̽E͓̽S͓̽H͓̽, 亦唔会太甜/ 苦👍.5) 栥饭遇上蛋饼 ℍ𝕂𝔻 𝟞𝟠系栥饭ᴄʀᴏssᴏᴠᴇʀ蛋饼呀😁虽然佢叫栥饭, 但佢入面系无饭嫁只系蛋饼个皮代替左饭, 入面既馅同栥饭无误感觉几新鲜, 又可以令
今次去上环揾朋友, 就二话不说一定要试下呢间
不过佢坐位窄得黎又唔会坐得唔舒服, 系摆野食既枱有啲细🤣
1) 猪软骨鲨鱼豆乳汤面 ℍ𝕂𝔻 𝟙𝟜𝟝
个汤好浓呀, 浓到系有少少张口
猪软骨亦都煮到好淋, 好入味
而面既软硬度都适中, 煮得岩岩好👍
2) 手作芋泥牛乳冰 ℍ𝕂𝔻 𝟝𝟚
如果你系芋泥控, 咁你一定会钟意呢杯野饮🤤
芋泥真系好多❗️❗️ 点搅都搅唔匀🤣
每饮一啖都有好多芋泥, 系咪好吸引呢😝
小编觉得呢杯相对地比较淡
其实佢系一杯加左奶既绿豆沙 🤣
钟意食绿豆沙既朋友都可以试下😗
4) 鲜芭乐苦瓜汁 ℍ𝕂𝔻 𝟝𝟚
苦瓜汁小编唔常叫, 因为怕太苦
所以就试下喇, 一试有惊喜㖞😳
系栥饭ᴄʀᴏssᴏᴠᴇʀ蛋饼呀😁
虽然佢叫栥饭, 但佢入面系无饭嫁
只系蛋饼个皮代替左饭, 入面既馅同栥饭无误
感觉几新鲜, 又可以令你唔好食咁多饭, 咁就可以试更多野喇🤣🤣
佢地既地瓜薯条炸得好好食
好脆身, 配埋话梅甜酸酱
令你唔会食会好滞, 愈食愈开胃😋😋
手绘既意思者系盐酥鸡系有『2』只酱
1只系松露蛋黄酱, 一只系柚子蛋黄酱
其实2只酱都好好食, 不过小编咁钟意松露
当然就会投松露蛋黄酱既一票喇🤗
盐酥鸡虽然件数唔多, 不过个size 就好大粒
而且炸得好脆, 肉汁仲留左系件鸡入面, 令到口感唔会好干身👍
作为一个芋圆控, 食台湾野当然唔少得最后要食返个芋圆收尾喇😏
除左芋圆之外, 佢入面仲有伯爵茶冻, 柠檬爱玉, 黑糖珍珠同蜜绿豆
岩晒我呢啲咩都钟意食下既人😊
芋圆同出面食开既唔同, 口感好烟韧 (黑糖珍珠都系好烟韧嫁)
而且食落都有地瓜同芋头味
伯爵茶冻, 柠檬爱玉都好好食, 推荐呀❗️❗️
9) 奶奶麻糬 ℍ𝕂𝔻 𝟞𝟠
M͓̽Y͓̽ F͓̽A͓̽V͓̽O͓̽R͓̽I͓̽T͓̽E͓̽黎喇🤤🤤🤤
呢个系我期待已久既甜品
黎呢间店就系为左佢
果然无令我失望
好滑漏❗️❗️好烟韧❗️❗️
本身以为系热食, 点知系冻食
点解你冻食都可以咁滑咁烟韧嫁🤔
小pop会继续不停食食食,所以如果想得到更多似食资讯,请like & follow~😋