2019-07-25
系Pacific Place食晚餐金钟Pacific Place 可以说是启蒙了我西餐的饮食之路。细细个第一次食buffet,就系妈咪带我哋去PP 的万豪酒店食,对酒店内的长弯楼梯记忆犹新。到大个揾到少少钱,一班柴娃娃走去PP的Grappa’s 食西餐,傻痴痴的又要食又无咩钱要就住就住叫。第一次french fine dining,就系经PP上去ShangriLa 的Petrus。之后搬离港岛,就比较少去。今次,同朋友来到PP Le Pain Quotidien觅食,咁啱又见到Deanie姐行去金钟地铁站。此餐厅提供的餐点非常鬼佬口味,食唔惯的一定会口擘擘。我哋order 咗Goat cheese omelette, smoked turkey tartine, 及quinoa salad。个omelette 羊芝士味十分重,加上新鲜pesto sauce,完美的结合。Salad 100%脱干水,食材非常新鲜亦好raw,连西兰花都系无煮/蒸过。仲有几片红菜头,同唔系度度会有的金菜头。个沙律无dressing,如果俾反小小dressing口味会无咁寡。Tartine 系法文,意指一片面包
此餐厅提供的餐点非常鬼佬口味,食唔惯的一定会口擘擘。我哋order 咗Goat cheese omelette, smoked turkey tartine, 及quinoa salad。个omelette 羊芝士味十分重,加上新鲜pesto sauce,完美的结合。Salad 100%脱干水,食材非常新鲜亦好raw,连西兰花都系无煮/蒸过。仲有几片红菜头,同唔系度度会有的金菜头。个沙律无dressing,如果俾反小小dressing口味会无咁寡。Tartine 系法文,意指一片面包。目的系突出面包上的toppings。Smoked turkey tartine 我觉得作为toppings配菜的甘笋丝青瓜丝椰菜丝切得唔够幼。所有的包都系欧式包,扎实有麦香气味,但略嫌面包皮稍硬不脆身,包身不够软。另外点了Avo Berry Blush,椰奶牛油果香蕉蓝莓 blend在一起,无一可以独占鳌头,而系相互融合,无添加糖和冰,好健康好喜欢。朋友叫了西芹饮品,西芹太霸道,得一种味~
PP经过太古翻天覆地的装修,引入了很多新餐厅,值得一来再来。我每次来英资PP食饭都留有美好的回忆。我作为香港人,一定会记得太古Pacific Place带给我饮食的快乐。