2016-07-15 2005 浏览
环境: 装潢高雅不俗套, 似高级餐厅和优闲cafe 的混合版,给人舒适的感觉。座位间保持适当距离,不会拥挤。光线微暗,足够营造高雅感。食物:+30蚊有汤同果茶送。前菜面包用上自家bakery 部们的法包。面包挺松软,不过胃小的朋友别吃太多,易饱。餐汤系蘑菇汤,用料十足。蘑菇味够但稍嫌太“杰”。感觉似饮蘑菇汁,少少失望。餐饮橙茶,只用左1/4 个橙。橙味唔够。不过都算系比冻柠茶特别既。意大利饭的煮法。用上糙米配牛尾。 口感出奇地配合。平时唔系太钟意意大利饭,因为每次都觉得腻。同时本身都食唔惯糙米,因为总觉得“孩”口。呢个饭完全唔会有呢D感觉,非常开胃。可惜缺点系份量太少, 睇落好似好多但其实只系一个平面咁多既饭,稍为大食D都唔够食。推介汁好有松露味,唔会觉得太稀或太结配料蘑菇份量足够,啖啖蘑菇肉。阔条面系咪自家制就唔知但口感十足, 面也充分吸收左酱汁既味道。推介卖相在配菜的衬托下有8,9 分叫左medium cooked, 切开之后的确差不多。熟度做得ok。肉眼虽然唔系prime grade, 肉味充足,唔会“孩”口,肉汁亦丰富。选材冇马虎。配菜方面颜色红绿橙配合非常好,有D心思。芦笋略
环境:
座位间保持适当距离,不会拥挤。
光线微暗,足够营造高雅感。

食物:
+30蚊有汤同果茶送。

红酒烩牛尾有机糙米饭

推介
松露忌廉杂箘手制阔条面
汁好有松露味,唔会觉得太稀或太结

配料蘑菇份量足够,啖啖蘑菇肉。

烧美国安格斯肉眼扒 10oz
卖相在配菜的衬托下有8,9 分

配菜方面颜色红绿橙配合非常好,有D心思。

芦笋略粗身,但渣好多,完全吞唔到,减分

薯条味道够,都够脆,味道不错。

半个番茄冇乜特别,就系番茄半个。

服务:
不过不失。冇咩特别好讲。侍应反应都算快,人手亦充足。

总结:
以环境和食物质数黎讲,simplylife 绝对系性价比高既选择。不论和三五知己还是情侣撑枱脚,都应该可以满足到。唯一要讲既后个menu 略嫌选择少左D,而且长期都冇点更新餐牌。但唔系日日食就冇问题。 整体都非常满意。10分我会比8分。
红酒烩牛尾有机糙米饭
松露忌廉杂箘手制阔条面