2019-07-21
叫左个半斤叉烧半只鹅大概$200蚊返屋企谂住一家人开餐,点知一肚气。落左单之后去排队拎,我前面果个人系要叉烧拼烧肉嘅。得一个人向我前面啫。我谂住就快到我啦。点知!我竟然等左五分钟都未到我?有无斩得咁慢呀?好啦,到我啦。我一开始就讲「叉烧唔该要啲姜蓉呀」。佢无回应我啦,又系慢慢咁斩烧味啦。又斩左五分钟啦。又慢慢入盒啦。可能因为后面条龙开始长,所以佢啲叉烧有啲乱斩咁就放入盒啦。咁我见到无姜蓉,我就同佢讲「师傅,我想要啲姜蓉呀。」职员竟然向度笑。笑咩?「得鸡有得送姜蓉㖞,个个客好似你咁我咪好麻烦?」...有几麻烦呢先生。「我之前买亲都可以拎姜蓉㖞...」师傅话:「就系佢地做坏规矩啰!」Ok! 我认食叉烧要姜蓉唔系标准食法,但我人生一次都未试过向烧味档要姜蓉系俾人拒绝嘅。我企左向度同佢争拗(系,我好钟意食姜蓉嘅😂),拗左5分钟,条龙又长左啦。「啦!今次俾你啦!无下次呀!做坏规矩!」我就真系系无下次🙄。无啦啦要受罪。
咁我见到无姜蓉,我就同佢讲
「师傅,我想要啲姜蓉呀。」
职员竟然向度笑。笑咩?
「得鸡有得送姜蓉㖞,个个客好似你咁我咪好麻烦?」
...有几麻烦呢先生。
「我之前买亲都可以拎姜蓉㖞...」
师傅话:「就系佢地做坏规矩啰!」
「啦!今次俾你啦!无下次呀!做坏规矩!」
我就真系系无下次🙄。无啦啦要受罪。