2018-01-18
打开FB就见到Openrice介绍将军澳新开拉面店,原来系都有啲名气嘅俺流塩らーめん,见佢新张期内有蚬肉拉面,呢个口味少有㖞,就揾个晏昼去试。舖头虽然喺商场二楼占地亦唔大,不过完全开放式设计睇落更加开扬有空间感。虽然肯定会拣蚬肉拉面,不过都要睇下其他口味嘅。呢度主打盐味汤底,同香港主流猪骨汤底系两回事,所以呢度嘅拉面口味睇落都系走清淡路线,好似紫苏啊柚子啊都系极少见佢配猪骨汤底呢类浓郁汤底,价钱喺香港嚟讲都唔算贵。另外见到个芝士辛辣拉面,成件事真系好邪恶。可能因为蚬系要即场煮,感觉上等候时间比一般拉面为长。啲蚬喺碗面上面堆咗个小山,卖相都唔错。汤底呈乳白色,明显佢有猪骨汤喺入面,但饮落去味道几清淡唔觉得好味精,而且隐约饮到蚬嘅清甜,食完唔会感到口干,我就几钟意个汤底嘅。佢哋用嘅蚬肉都几大只饱满,大过五蚊银,虽然称唔上鲜甜但就好有咬口,而且蚬嘅数目亦唔少,值得赞嘅。败笔就喺个面底度,明明叫咗硬身面食落一啲都唔觉得系硬身,亦都有啲碱水味但幸好唔算强,入口又唔够弹牙,个感觉真系觉得食紧味精拉面个面饼⋯同埋个汤碗做得比较浅,所以啲面压到好死实,一夹就成大团面夹上到极重,夹到我手痛都未夹到一小撮
败笔就喺个面底度,明明叫咗硬身面食落一啲都唔觉得系硬身,亦都有啲碱水味但幸好唔算强,入口又唔够弹牙,个感觉真系觉得食紧味精拉面个面饼⋯同埋个汤碗做得比较浅,所以啲面压到好死实,一夹就成大团面夹上到极重,夹到我手痛都未夹到一小撮面,阴功。
以限定品个价钱其实会有更好选择,好在佢常规拉面个价唔贵加上汤底少见,同时呢区又比较少拉面店,相信都可以喺度站得住阵脚。