2018-12-07
笔者去到九龙酒店试佢嘅night buffet,上网见到佢做promote,一个人都只系讲紧低过300蚊,于是就笔者就即刻落订过黎试下。留意翻入去嘅时候最好著翻相应嘅dresscode,最好就semi-formal或者系formal。先讲下香港人最钟意食嘅生蚝,生蚝唔算话太肥美,但系每次可以攞到2份,如果你同厨师讲,可以一次过攞4份。所以笔者攞左4份,1份斋食、1份点柠檬汁食,一份点tabasco,仲有1份将柠檬汁同tabasco双沟。先讲原味,由于生蚝口感唔算肥美,而且本身九龙酒店卫生程度好,将生蚝洗得好干净,因此原味其实唔太食得出蚝嘅鲜甜味道;至于点左柠檬汁嘅生蚝就好食过就咁食,柠檬汁有略为带出蚝本身嘅味道,但系唔算太明显;至于tabasco就系最为好食嘅一种食法,浓味嘅酱汁掩盖左蚝嘅腥味,再赋予左无咩味道嘅生蚝香味,笔者觉得系最好食嘅食法;最后柠檬汁加tabasco就略为有d唔夹。食完生蚝,就食下d热食,笔者朋友叫左港式粉面,而笔者食左一两淡之后,发现呢度嘅牛丸非常高质素,牛丸嘅爽口程度甚至超出一d市面上专卖牛丸嘅舖头,而且牛丸并无一般牛丸会有嘅胡椒味,反而食得出系有少少牛嘅鲜味
食完生蚝,就食下d热食,笔者朋友叫左港式粉面,而笔者食左一两淡之后,发现呢度嘅牛丸非常高质素,牛丸嘅爽口程度甚至超出一d市面上专卖牛丸嘅舖头,而且牛丸并无一般牛丸会有嘅胡椒味,反而食得出系有少少牛嘅鲜味,可以尝得出食材嘅质素。所以笔者建议大家大战生蚝食到厌嘅时候,可以食下d热同弹牙嘅牛丸,balance翻生蚝嘅质感疲累。