2021-11-20 328 浏览
Rosewood嘅tea不嬲都好出名🤪如果唔准时9点入去book基本上唔会食到😬两个月前特登较定闹钟⏰起身book就终于有机会试到喇🤤同传统嘅英式下午茶唔同,呢到唔系用三层架上,而系逐少逐少咁上,而且每日嘅餐点都会有啲分别🤏🏻由于太多嘢食嘅关系呢到净系讲一个general嘅印象先上嘅系咸点系4款三文治🥪最好食嘅系黑松露蛋沙律三文治,不过其实我个人觉得四样咸点都系三文治有少少颓😂Elegant surprise嘅黑松露汤几浓同creamy😋之后上嘅甜点就可以无限refill😍先讲佢哋嘅scone真心好好食🤤好松化,而且上到嚟都系微暖,加埋clotted cream and jam 一流🤤所以都refill咗两件可能个人唔系特别钟意朱古力,所以呢个trolley嘅甜品就麻麻哋喇🙈普遍都偏甜偏腻,最好食系raspberry chocolate cake因为呢个系最唔腻个个,而蛋糕都几松软几好食最后嘅甜点trolley反而几好食😍见到每个foodie影出嚟嘅相都唔同,应该系会转款,当日嘅云呢嗱拿破仑够酥化,芝士蛋糕都几滑🥰其他就唔难食但又未至于好食😂另外嗌咗一杯tea champagne co

另外嗌咗一杯tea champagne cocktail其实就普普通通,不过难得嚟到食tea就嗌一杯增加下仪式感😆

其实平时见到佢哋有其他更加好食嘅咸甜点,但以我当日嘅食物嚟讲400蚊一个人都有少少贵,不过有时觉得食下午茶系食环境、服务,当日嘅staff都好友善有礼貌,好关心客人嘅需要,主动refill下食物同茶,亦都会问下我哋满唔满意啲食物嘅质素,环境够晒写意☺️相比起其他五星级酒店嘅下午茶,呢间嘅体验系我最满意(咁当然价钱都系最贵😂)久唔久嚟呢度畀自己放松一下都ok嘅☕️🫖