2020-12-13
自己一直好fancy港式茶餐厅 尤其是系果种怀旧嘅味道 饮啖奶茶 食啖沙嗲牛肉面 真系特别惬意😌不过因为自己控制体重同埋女朋友唔太钟意食茶餐厅嘢食 所以呢一两年食茶餐厅嘅次数都真系十只手指数得哂😥一直都知中环有两间岀名嘅大排档式茶记 不过亦无的起心肝特登过去试 咁啱今过星期六下昼想去上环果头嘅咖啡店cafe hopping 所以就决定同女朋友去胜香园食完嘢再岀发😋系中环站行过去其实都好快 大概十五分钟路程 一行到去歌赋街无耐就已经见到人排紧队 不过因为去嘅时候系一点左右所以我哋都预咗要等 最后等左十五分钟到就有位噜😁一坐低我哋就系度研究食咩好 最后因为好肚饿所以就叫左四样野📝1. 蕃茄鲜牛肉猪扒蛋通粉 $42 - 👑👑👑👑2. 蕃茄双肠餐肉蛋通粉 $37 - 👑👑👑👑3. 奶油咖央脆脆 $21 - 👑👑👑👑👑4. 混酱脆脆 $21 - 👑👑👑👑蕃茄鲜牛肉猪扒蛋通粉胜香园最出名嘅蕃茄汤底果然名不虚传 一嚟到嘅时候见到个汤红卜卜就忍唔住马上要饮啖汤 酸酸甜甜 蕃茄味浓郁 每啖都有蕃茄蓉 真系会忍唔住系咁饮😂 鲜牛肉同蕃茄好夹 猪扒亦腌得好入味 煎蛋佢都唔马虎系荷包蛋 一咀落去蛋黄爆哂浆 劲
1. 蕃茄鲜牛肉猪扒蛋通粉 $42 - 👑👑👑👑
2. 蕃茄双肠餐肉蛋通粉 $37 - 👑👑👑👑
3. 奶油咖央脆脆 $21 - 👑👑👑👑👑
4. 混酱脆脆 $21 - 👑👑👑👑
蕃茄鲜牛肉猪扒蛋通粉
胜香园最出名嘅蕃茄汤底果然名不虚传 一嚟到嘅时候见到个汤红卜卜就忍唔住马上要饮啖汤 酸酸甜甜 蕃茄味浓郁 每啖都有蕃茄蓉 真系会忍唔住系咁饮😂 鲜牛肉同蕃茄好夹 猪扒亦腌得好入味 煎蛋佢都唔马虎系荷包蛋 一咀落去蛋黄爆哂浆 劲满足
蕃茄双肠餐肉蛋通粉
同样有着鲜甜浓郁嘅蕃茄汤底 换上传统茶餐厅早餐嘅香肠餐肉同埋煎蛋 亦别有一番风味 唯独是系餐肉嘅刀工十分好 切到好薄 如果可以厚啲口感会好好多😂
奶油咖央脆脆
胜香园嘅脆脆系佢哋嘅另一样名物 不过我哋无叫好多人推荐嘅柠蜜脆脆 反而叫左自己钟意嘅咖央 脆脆系即叫即焗嘅 需时大概15分钟 一嚟到嘅时候见到上边搽满哂炼奶就知道十分邪恶 一口咬落去 HOLY! 真系无愧对佢个名 外面十分松脆而包入面就黏黏地有小小烟韧 好有口感 而且每啖都食到浓浓嘅牛油咖央同炼奶味 真系超级推荐!🤤
混酱脆脆
混酱其实就系即系奶酱 不过换做搽系猪仔包上边在拎去焗 变成混帐脆脆 又比平时嘅奶酱多好食好多 酱嘅比例亦好好 唔会太甜 每一啖都食到浓浓嘅花生酱味🤤
食完我哋见到出边仲大排长龙所以都系马上埋单走人 两个人百几蚊以呢度嘅食物质素嚟讲真系物超所值 最重要嘅系喺呢度除左食到岀色嘅茶餐厅食物外 仲要食到逐渐消失嘅老香港味道
P.S. 因为佢始终系大排档无冷气 所以推荐大家衬而加系秋冬嘅时候去食 凉风之下食碗暖笠笠嘅汤面绝对系一大享受 夏天去嘅话就要有汗流浃背嘅心理准备噜😅