2023-01-26
【西环】坤记煲仔小菜天气又冻返,今次朋友带路嚟到西营盘食煲仔饭。平日夜晚7点钟,一步已经见到大排长龙,排咗一个钟入座,排隔离嘅哥仔仲话算快,佢话平时条队系今日嘅两三倍。煲仔饭即叫即做,所以嗌咗两个小菜食住等~✨椒盐九肚鱼外皮炸得超松脆,一咬开鱼肉入口即化开,好比豆腐般咁嫩😍(注意鱼骨较幼,小心鱼骨!)✨姜汁芥兰比呢碟芥兰惊艳到,颜色翠绿而且爽口。其实只系一碟好基本嘅炒芥兰,真心好食过出面好多地方。等咗大概25分钟,重头戏到了~✨白鳝田鸡饭两款𩠌都系我最爱,白鳝皮爽肉滑,田鸡都好嫩滑,个人特别推介白鳝,豉汁再加埋店舖嘅甜豉油真系无得输!👉🏻食煲仔饭钟意食饭焦嘅朋友,可选润肠、腊味、油鸭 呢啲重油份嘅𩠌,做出嚟嘅饭焦会更香更可口。✨排骨润肠饭排骨入味冧身,润肠好香而且浓味,润肠油份渗埋落白饭,饭焦超香口,钟意食润建议孖肠😍饭焦金黄色好靓仔,不枉我等咗咁耐!✨坤记煲仔小菜📍西环西营盘皇后大道西263号和益大厦地下1号舖
煲仔饭即叫即做,所以嗌咗两个小菜食住等~
✨椒盐九肚鱼
✨姜汁芥兰
等咗大概25分钟,重头戏到了~
✨白鳝田鸡饭
✨排骨润肠饭
饭焦金黄色好靓仔,不枉我等咗咁耐!
✨坤记煲仔小菜
📍西环西营盘皇后大道西263号和益大厦地下1号舖