2022-07-06
终于到咗晚餐时候啦,芊彩餐厅系位于香港迪士尼探索家度假酒店里面,梗系要周围都试吓啦,我哋买咗个二人Dinner Set,唔使念嘛😌😌,本身觉得餐厅平平无奇,装修都系简单嘅设计,但竟然有惊喜😍😍😍, 俾我想像中更加好食,所以绝对值得推介💪🏻💪🏻💪🏻份Dinner Set包括有:一款精选沙律,是日素菜汤类,两份自选主菜👍🏻👍🏻,🥗沙律方面就拣咗凯撒沙律,佢会有鸡胸肉同鲜虾俾你拣,我哋就拣咗虾,一份沙律二人份量,佢嘅虾真系好新鲜,大概有六至七只左右,大只之余仲要系新鲜爽口,沙律菜都系,凯撒酱多到接近每一块菜都有,仲有烟肉粒做衬托,明显地睇到都多,真系唔错唔错👍🏻👍🏻顺带一提, 佢系餐前会有一份餐包同罗宋汤俾你,我想讲佢啲餐包真系好正,正嘅定义系佢有唔同款嘅包,而我最钟意食仲要fill多次嘅就系🥖提子合桃包,食落热辣辣,包身好柔软,里面嘅提子同合桃都多,食落甜甜地,又唔觉滞,真系拍不住果间西餐厅嘅𠮶只包㗎😌😌到主菜方面我哋分别嗌咗,🦞烧波士顿龙虾同埋🐑烤苏格兰西冷羊扒💓💓,🦞睇落啲色泽都好新鲜,波士顿嚟计佢都算大只,佢哋仲好有心,将个钳完整咁拆左旧肉出嚟,𠮶个肥嘟嘟嘅肉我足足分开咗三次食,每一
到主菜方面我哋分别嗌咗,🦞烧波士顿龙虾同埋🐑烤苏格兰西冷羊扒💓💓,🦞睇落啲色泽都好新鲜,波士顿嚟计佢都算大只,佢哋仲好有心,将个钳完整咁拆左旧肉出嚟,𠮶个肥嘟嘟嘅肉我足足分开咗三次食,每一次食真系超有鲜味,佢一丝丝嘅肉简直就形容唔到,龙虾都有满满嘅膏,肉质鲜嫩,真系讲起都流紧口水🤤🤤🤤仲要烧到非常均匀,完完全全地锁住龙虾嘅肉汁,太正了❤️❤️❤️
🐑羊扒我都好耐冇试过,难得佢有得拣我梗系拣啦,本人都比较钟意食羊肉,所以就试吓佢嘅羊扒先,我叫咗五成熟,出乎意料之外,切开佢果然真系刚刚好唔成熟,冇血水,真系唔系好多餐厅做到,除非比较高质嘅可能得,但我真系冇谂过喺呢间餐厅会有咁高质嘅食材,佢嘅羊扒肥瘦超均匀,有少少肥肉会令到整块扒更加有口感,佢嘅肉质超正,羊味稣得嚟唔抗拒,肉质缩到啱啱好,绝对唔老,好有咬口,仲要配咗唔同酱料,任君选择,唔好睇佢好细份,但其实食完会好饱🤭🤭
嘢饮方面佢哋都做到好吸睛,就好似呢款叫🍫米奇可可既特饮,首先佢嘅底部系可可脆脆而面头就系云呢拿雪糕球,再将好热好热嘅朱古力倒入去,就变咗超好饮嘅云呢拿朱古力奶啦😂😂,虽然可能佢哋会觉得纯粹得个外观吸引,但其实佢嘅朱古力奶系真系好浓郁,好香,而云呢拿雪糕球系hand-made既,值得一试😌😌
另外𠮶杯就系💜薰衣草花园💜,入面嘅调制包括有姜蜜茶,薰衣草酱,青柠,覆盆子等,杯里面有一支绿色嘅就系香茅,成杯饮落真系好Fresh好清爽,甜到啱啱好,所有材料融为一体,味道唔错👍🏻👍🏻👍🏻