2011-11-10 361 浏览
今日十五,家人说晚上外出食素,其实之前一直都是在元朗的另一间素食馆食的,但因为那间的质素的确每况愈下,唯有另觅素食馆。妈妈的朋友推介这里,所以就来一试。我们点了个四人套餐,分别有六道菜:素汤翅(唔记得左名)1窝、葡汁焗薯仔琵琶鸭、脆皮乳猪(例)、蟹肉芙蓉蛋时菜、炒饭(唔记得左名)、腰果西芹炒花枝片。先讲服务态度,一入去就有人主动招呼我地,一坐底睇MENU果阵就决定要点套餐,因为真系抵食。当我地等紧上菜的期间,隔离台的两位客人因为唔知点咩好而烦恼,侍应都好好礼貌咁为佢地讲解推介最合适的食物,而没有因价钱而去Sale,呢样野真系好值得讃!!! 而环境,店内的装潢以中国古代做主题,我本人超like呢种感觉,就连台上的所有餐具都有梅花的装饰,感觉真系好靓!!! 讲返食物,我逐样讲啦: 素汤翅(唔记得左名)1窝 --- 其实呢窝翅感觉平平无奇,可能对食肉兽嚟讲味道偏淡,但我同家人就觉得味道刚刚好,不过不失啦! 葡汁焗薯仔琵琶鸭 ---- 呢味菜系我「飞佛」之一!! 佢D薯仔先走油,再将所有材料放埋一齐再拎去焗,咁样做薯仔焗完之后就唔会冧晒,夹都夹唔起,睇得出大厨有用心研究过,而「琵琶鸭」就用厚

讲返食物,我逐样讲啦:
葡汁焗薯仔琵琶鸭 ---- 呢味菜系我「飞佛」之一!! 佢D薯仔先走油,再将所有材料放埋一齐再拎去焗,咁样做薯仔焗完之后就唔会冧晒,夹都夹唔起,睇得出大厨有用心研究过,而「琵琶鸭」就用厚身多层的腐皮代替,厨师应该做过加工,食落有食肉的质感。
脆皮乳猪(例)----- 呢味系我同家人一致应为最值得推介的,虽然都系用腐皮,但上台前有用火枪将外皮烧至脆身,配埋酱汁入口直头觉得系乳猪而唔系素食!! 呢个我个人俾十个Like!!!!
另外三样都系不过不失的菜式。

虽然如此,大家如果有食开素的都知道,素食馆的所谓肉,都不外乎腐皮、素肉这些,但来过「大力」之后,我才知道原来煮素都可以用煮肉的技巧同方法去做,味道一样惹味、出色,并不逊于肉食。
2011-11-10
  • 脆皮乳猪,葡汁焗薯仔琵琶鸭