2014-04-28
是日庆祝小妹同另一好友生日,一大班人最适合不过就系到一间舒服既cafe玩乐同食餐饭,今次去既CUBBY Cafe 确系一个唔错既选择! 呢度地方阔落,我地一行九人被安排到长枱,不过唔知点解系需要除鞋既,可能因为张枱系被梳化围住惊有人踩到梳化所以要除鞋!? 虽然张梳化系无得挨,都算舒服既~饮品方面我地叫左蜂蜜啫喱花茶、苹果啫喱花茶、朱古力咖啡、奇异果酵素果茶等等,啫喱花茶最特别既之处就系啫喱系分开另上既,可以食下啫喱再饮啖茶,或者将整个啫喱放入茶壶溶化,个人认为就咁食蜂蜜啫喱最好味,因为溶左入茶既啫喱无左甜味! 而我自己既奇异果酵素果茶就好大杯,奇异果蓉加上梳打气水,酸酸甜甜,啱哂闷热既天气饮! 因为我地多人既关系,可以每人叫一款唔同既主菜试,而且每个set只需加HK$35就可以有多一个小食,方便开心share! 最特别推介既系威灵顿烧牛肉芝士卷、芝士法式焗薯条! 威灵顿烧牛肉芝士卷好香好软,外面既酥皮亦好松化,不过一碟得三件太少! 而芝士法式焗薯条超大碟,而薯条亦系用上粗既薯条,里面有薯蓉的,连埋芝士食,十分滋味! 其他既薄荷椰香炸鸡翼、凯撒沙律,比较普通!食完小食,主菜
饮品方面我地叫左蜂蜜啫喱花茶、苹果啫喱花茶、朱古力咖啡、奇异果酵素果茶等等,啫喱花茶最特别既之处就系啫喱系分开另上既,可以食下啫喱再饮啖茶,或者将整个啫喱放入茶壶溶化,个人认为就咁食蜂蜜啫喱最好味,因为溶左入茶既啫喱无左甜味! 而我自己既奇异果酵素果茶就好大杯,奇异果蓉加上梳打气水,酸酸甜甜,啱哂闷热既天气饮! 因为我地多人既关系,可以每人叫一款唔同既主菜试,而且每个set只需加HK$35就可以有多一个小食,方便开心share! 最特别推介既系威灵顿烧牛肉芝士卷、芝士法式焗薯条! 威灵顿烧牛肉芝士卷好香好软,外面既酥皮亦好松化,不过一碟得三件太少! 而芝士法式焗薯条超大碟,而薯条亦系用上粗既薯条,里面有薯蓉的,连埋芝士食,十分滋味! 其他既薄荷椰香 炸鸡翼、凯撒沙律,比较普通!
食完小食,主菜陆陆续续送上,鸭胸扁意大利粉 - 鸭胸好稔而且够味,其他如海鲜蕃茄天使面、西班牙鸡肉焞饭、白汁海鲜Risotto比较普通,朋友话个鸡肉焞饭好似炒饭咁,无乜味~反而意式博洛尼亚肉丸长通粉最有惊喜,长通粉个酱汁好好味! 有d失望既系我叫既鹅肝苹果Risotto ,虽然系 厨师推介,Risotto既苹果汁太酸,头一两啖觉得ok好醒胃,不过食哂全部既话实在太酸,食净少少都食唔到落去,但系个鹅肝系煎得几好几香! 另外,虽然全场只有一个 侍应,出菜有d慢,不过服务态度好好! 而且tum 得朋友既小朋友好开心! 绝对系值得推介既party之选!