2017-11-30
[伪空姐。放工松一松篇]讲开放工作为一个港岛人Happy Hour 系不能避免的一个环节返工辛苦放工揾间舒服嘅小店饮杯嘢,食下饭认真松一松今次朋友系湾仔返工我即刻念起PICI因为佢系Pirata Group所以我想试好耐但都未有机会呢个小店唔接受reservation 只可以walk in仲有必须人齐先可以入座所以虽然系平日,但我提早左去结果我系第一个,坐到我最想坐近门口的位置店子小小但感觉好舒服,非常适合放工食饭全吧枱位门口的枱最有个性望著安静的小街返工绷紧的感觉马上无晒服务做到好足会介绍菜单,亦会问食物的意见但有一点要留意由于店子小,即使无人等,佢地都系会催你埋单的我嘅经验系杯酒仲有半杯,无人等位佢地都系会赶你走的仲有佢地会狂催你落单所以想倾计嘅,呢间唔适合啦食物选择不多主要有Cold Cut & Cheese同Pasta因为PICI系主力做Pasta的所以系Menu上会见到9款Pasta我地拣左个:*************************Chef Selection $130有Parma Ham, Salami, Parmesan Cheese & Taleggio.
讲开放工
因为佢系Pirata Group
所以我想试好耐但都未有机会
呢个小店唔接受reservation 只可以walk in
仲有必须人齐先可以入座
所以虽然系平日,但我提早左去
结果我系第一个,坐到我最想坐近门口的位置
店子小小
但感觉好舒服,非常适合放工食饭
全吧枱位
门口的枱最有个性
望著安静的小街
返工绷紧的感觉马上无晒
服务做到好足
会介绍菜单,亦会问食物的意见
但有一点要留意
由于店子小,即使无人等,佢地都系会催你埋单的
我嘅经验系杯酒仲有半杯,无人等位
佢地都系会赶你走的
仲有佢地会狂催你落单
所以想倾计嘅,呢间唔适合啦
食物选择不多
主要有Cold Cut & Cheese同Pasta
因为PICI系主力做Pasta的
所以系Menu上会见到9款Pasta
我地拣左个:
Chef Selection $130
有Parma Ham, Salami, Parmesan Cheese & Taleggio. 个Salami 好有惊喜可惜只有三块
Orecchiette $120
侍应推介
少少辣辣地,非常惹味
如果有去过Carbone
味道好似佢地个Signature “Spicy Rigatoni Vodka”
呢种Pasta 我都系第一次食,好有口感
Tagliolini $160
有好多黑松露切片舖面
但呢个价钱唔好对个黑松露有期望
个Pasta 感觉有啲似粗炒
Tiramisu $55
对于港式Tiramisu 我一向反感
呢间嘅Tiramisu 就无令我反感啦
质感与味道都对版
唯独是,个器皿确实唔掂
用普通水杯一只,观感上确实系逊色了
整体黎讲,价钱唔系贵,食物质素是可以的
环境非常有个性,亦好舒服,放工嘅好去处,但要有心理准备,系快食嘅地方