2022-07-26
👩🏻🤝👨🏼同男朋友做gym前想食啲肉肉🥩,所以拣咗算系美式扒房嘅Mini Friday我地叫左一人一个晚餐,每个晚餐都附送沙律🥗、餐汤、墨西哥脆片🇲🇽同饮品。沙律🥗里面有粟米🌽、车厘茄、生菜🥬等,配芝麻酱。最特别仲有爆珠,咬落多一份果味✨汤🥣 墨西哥片餐汤系蕃茄杂菜汤,饮到蕃茄味🍅,冇茄膏味🤩,里面有杂锦豆、蕃茄同青豆,配菜都几多。一路饮汤一路食住香脆既墨西哥片,唔想热气都可以浸入餐汤一齐饮,都几得意。主菜原只法式香草烤鸡🐓因为想吸收多啲蛋白质,所以㨂咗原只烤鸡🐓。烤鸡上面铺有香草,已经闻到好香既香草香味🧡。切开之后,见到里面有柠檬🍋、香草、洋葱🧅等丰富嘅腌料。肉质几滑,香草味浓郁,有微微酸度,多咗份清新。香烤美式BBQ猪肋骨呢个都算系美式经典菜☺️。猪肋骨好厚身,细睇有5条猪肋骨,每条都好有肉感,猪肉有4cm咁厚。肉质软焾,食到边位有啲脆口✨上面嘅美式烧烤酱几香浓,甜甜地,唔会好厚重。🤩最有惊喜嘅系,连薯蓉都混住香草🌿,成个薯蓉都变得好轻盈,摆脱咗美食餐厅嘅厚重感。饮品🍹叫左两杯冻柠茶
沙律🥗
汤🥣 墨西哥片