2014-11-21
友人早前买咗Grano Italiano嘅团购,发觉其质素不俗,就算唔用团购价都认为食得过,所以,约咗小弟周六偶意一聚食餐晏。虽然,尖沙咀唔喺咩示威、集会区,唔知喺咪近期整体气氛影响,估唔到午市时段都咁少人,只得几枱客,咁大个场显得有少少凋零 。Grano Italiano采取全自助形式,所以,铺内环境装修简约,地方阔落,当然比快餐店好坐,加上餐厅一边喺收银、点餐柜枱,以及半开放厨房,其余都喺落地大玻璃窗,虽然只喺楼景,但晌灿烂嘅阳光下,人都变得有朝气啲啦 。近门口印晌墙上大大个「餐牌」,企定定晌度睇又得,拎张单张埋位慢慢研究都得。到收银柜枱落单后,所有食物制作需时,尤其薄饼要搓,落料,又要焗,故此店方为你准备咗个「Pizza」通传器,一晌就知啲食物搞掂 。讲到抵,莫过于晌度饮汽水啦($28),可口可乐、忌廉、纷达、雪碧,全部无张添加,最正喺自己嚟,任斟任饮,饮完可乐,又可以转饮忌廉 。其他饮品仲包括罐装或枝装果汁、梳打水……等等,选择亦唔少。 是日精选餐汤 $38 个餐汤有啲惊喜,因为唔喺啲普普通通嘅意大利杂菜汤,而喺野菌忌廉汤,打开杯盖睇见汤中菌粒及色泽,感觉已经好对
个餐汤有啲惊喜,因为唔喺啲普普通通嘅意大利杂菜汤,而喺野菌忌廉汤,打开杯盖睇见汤中菌粒及色泽,感觉已经好对办,闻一闻香气扑鼻,一啖入口又真喺几得㖞,稀杰度啱啱好,菌味足,又有唔少菌粒,喺稍嫌佢质感粗咗少少。
饼薄分两大类别:个人风格(Pizza Tailor)及意式饼薄(Pizza a la Carte),前者喺自选配料,分$118 / $148两个价位,而后者喺预设式饼薄,馅料及酱汁都经店方设计好,共有6款选择,所有饼薄都喺13吋大细。
感觉麦记货色,唔喺好食我出有咩分别,所以,散叫一客就唔太划算。