2023-10-27
放工约咗朋友食饭,钟意食日本🇯🇵野嘅我哋,今次嚟到尖沙咀嘅沃川自家料理 。店内以传统居酒屋风格为主,提供各种日式嘅料理,包括串烧🍡、炒物、炸物、刺身同主食🍜等 。店员仲会好细心介绍菜式,俾人一种亲切嘅感觉。✨薄切缟池 薄切嘅池鱼刺身切得厚薄均称,通透充满光泽,而且肉质紧致爽口,配上自制酱汁,突出池鱼鲜味。✨𩽾𩾌鱼肝拼鳕鱼白子𩽾𩾌鱼肝滑嫩浓郁,入口即溶。原来制作过程都唔简单,师傅需要先处理好鱼肝,再将鱼肝卷成圆卷形,之后蒸熟同切成薄片。而鳕鱼白子软滑鲜嫩又Creamy,两样者同样令人回味😋😋✨时令活石蚝🦪生蚝肉质爽嫩鲜滑,蚝肉丰满,加上少少葱花,鲜香甜美。✨蕃茄豚肉卷平时嘅豚肉卷多数配搭苹果或者荔枝,今次遇上蕃茄🍅,估唔到同样出色,清爽嘅蕃茄完美中和豚肉嘅腻滞感!😍😍😍✨浓汤虾乌冬以特浓虾汤烹调嘅乌冬口感烟韧,店员补充汤底需要熬制十几个钟,难怪汤底虾味香浓,仲有大大条虾🦐,鲜味十足~✨照烧鸡扒金黄香脆嘅新鲜鸡扒,一睇就见到鸡皮煎到好脆,配上自家制嘅照烧汁,味道脆口滋味!✨萤光鱿鱼干✨五目炒杂菜 ✨炸鱿鱼足🦑
✨𩽾𩾌鱼肝拼鳕鱼白子
✨时令活石蚝🦪
生蚝肉质爽嫩鲜滑,蚝肉丰满,加上少少葱花,鲜香甜美。