2024-05-03
📍中环 Adega Do Antonio之前食过佢都系位于港岛嘅姊妹店,今日就嚟试吓佢呢间位于中环SOHO区新开嘅葡国菜。佢嘅装修系行传统葡国风,墙上挂满好多唔同当地嘅人物,而采用红白枱布感觉好Grand,入咗餐厅绝对系味觉同视觉上都享受。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)وStarter佢嘅Starter系香料鸡翼,味道十足,感觉有啲似谭仔嘅土匪鸡翼咁,用上咗好多香料,味道都非常特别。Sardinha assada第一个主菜系沙甸鱼配煮薯仔同沙律。同我地平时食嘅罐头沙甸鱼唔同,佢呢个沙甸鱼好大只,肉质鲜味而且好厚身,配上有少少酸酸甜甜嘅汁都几开胃。Grelhada Mista另外一个主菜,我哋选择咗唔同肉嘅拼盘。佢系用一支串串起晒所有肉,分别有羊架、牛扒、猪扒同鸡翼,感觉非常新奇。下边配埋油饭、薯条同沙律,非常之丰富,超级饱肚。Egg tart食得葡萄牙菜,甜品方面梗系要食葡挞。佢嘅葡挞配埋肉桂粉,感觉好新奇,而且佢哋谂得非常周到,因为葡挞比较甜,所以佢哋会提供埋红酒可以中和味道。
٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
Starter