2019-04-11
今日嚟到观塘呢间食材公司,帮自己嘅雪柜入返啲存货,钟意呢度嘅肉类都系高级优质嘅,而且我觉得价钱都好公道,最重要系店员有心机讲解,令到我知道边啲食物啱我,唔会买错。呢度嘅牛扒M五同M9嘅级别,仲有坊间比较小见嘅牛柳,斧头扒,黑木猪猪扒,牛肋条等,另外我仲买咗刺身级嘅帆立贝,龙虾尾。除咗食物之外,仲会有一啲精选红酒,清酒,其有一个特选嘅澳洲甜酒,苹果姜味,店员介绍呢款酒,可以佐暖嚟饮,特别适合女士牛肋条👍🏻👍🏻佢哋嘅牛肋条好多肉,今次我就煮咗一个韩式炆牛肋条,炒香洋葱再加牛肋条同埋韩式腌肉张先炆一阵,然后再加其他配菜红萝卜,白萝卜,薯仔,甜甜地,牛肋条肉质软腍,肉味浓,屋企人食到一件大留牛扒🥩🥩因为钟意肉未够浓,店员推荐买呢一个M五嘅牛扒,由于都系优质嘅牛扒,所以是不需要任何腌制的,只要放落镬煎到你心仪嘅生熟程度,上枱时可以加少少岩盐,咁就已经好好味啦,我地呢啲非专业厨师都搞得掂😍😍
牛肋条👍🏻👍🏻
牛扒🥩🥩