2016-06-20 1186 浏览
身为天水围人 不时会去元朗觅食 所以元朗有乜好食既我都十分有兴趣去试 有日个frd推介我去试下依间 话啲野几平又多款 重点系不错吃 就夹左个靓日子去左食系条河附近 旧b仔行入啲 附近都几多好野食 下次都要介绍埋俾大家午餐menu 价格都好亲民 一路食都有见有啲附近居民外卖走但因为我去前做左功课 已经谂住食乌冬 见到佢真身我就谂到个名俾佢 劲量QQ乌冬一上枱 一目了然 琳瑯满目 劲多料野川稻庭乌冬 $98个名平平无奇 但泥到甘那大碗架㖞 同埋依个价已经系全店最贵既面 劲量泥架㖞 而依个份量我谂出面都吾止依个价又有海鲜又有肉 真系大杂烩甘 塞到你饱一饱啰 而我拣个汤系芝士辣汤 有微微芝士味,辣辣地同稍咸 适合重口人士 蟹柳正常日式料理既口感 帆立贝刚刚好 仲几嫩 叉烧油脂分布都ok 薄薄地系嫩既 虾爽口弹牙 但大到都吾知点剥 而最深刻就系只蛋系无腌制既溏心蛋 无乜味但又够生 食落好滑 加上有汤既咸 所以还可以 都添到啲味 配料有粟米木耳葱 稻庭乌冬有好多 大食既我都食吾晒omg 乌冬口感好Q 又吸晒汤既辣 好入味 正 食到我都系甘饮绿茶可乐($19)我嗌既系芝士辣汤 所以佢面头摆左块芝士
身为天水围人 不时会去元朗觅食

虾爽口弹牙 但大到都吾知点剥
而最深刻就系只蛋系无腌制既溏心蛋
无乜味但又够生 食落好滑
加上有汤既咸 所以还可以 都添到啲味 配料有粟米木耳葱
好入味 正 食到我都系甘饮绿茶可乐($19)
我嗌既系芝士辣汤 所以佢面头摆左块芝士 高温烧滚了佢 所以半溶左 仲拉到丝
个汤算系少少稠 几浓 令乌冬挂到汤
泰式生虾 $49
49蚊有8只生虾 仲要系日式拉面店发掘到 我俾十个趣啊
个辣汁够晒泰 真是辣的 但食生虾一定要点汁先够爽
而啲生虾肉弹 几爽口 口感吾似之前食过个啲生虾 但真系抵食
有条瘾既话 依个完全止到口瘾有突 我自队左8只 49蚊无得输
依个系我个fd食既 汁烧极上和牛拉面 $73 我试过个牛 嫩口
睇上去都睇到无烧到overcook 而系岩岩好仲带点粉嫩 而我地都钟意乌冬多啲
因为真系好好食 大爱 依个系辣地狱汤 我fd食得辣所以还好 但我就觉得颇辣
烧安格斯牛 $42
食拉面既牛都未够 仲嗌多左串靓牛
调味刚好 肉质有咬口
但因为烧得岩岩好所以吾会韧 值42蚊 但穷书生都觉得吾可以成日叹